Afbeelding

Het Schippershuis

Column 1.074 keer gelezen

Vorige week was ik in gesprek met enkele mensen uit Rotterdam en Brabant die Voorne-Putten niet of nauwelijks kennen. Ze reageerden enthousiast op mijn voorstel om ze een keer een rondleiding te geven langs de mooiste plekjes. Een goede start daarvan is het Schippershuis in Zuidland.

Dit bijzondere monumentale pand toont namelijk iets van de oorsprong van Voorne-Putten; een twintigtal eilanden die door inpoldering tot Voorne-Putten zijn geworden. Het Schippershuis verbindt het 'Opperdorp' met het 'Benedendorp'. Onder dit huis kwam 'de kaai' in verbinding met de oude watering. Als je langs het huis van boven naar beneden loopt, dan kun je aan de achterzijde van dit pand zien dat de vele handelswaren vanuit de schepen werden overgeladen in kleine bootjes die via de watering en de sloten door de polder de diverse boerderijen bevoorraadden. Voor zover ik weet is er in Nederland geen tweede pand waar je dit fenomeen zo mooi en duidelijk kunt zien.

Later woonde er in het Schippershuis jarenlang de familie Weeda. Deze slachtersfamilie verrichtte de noodslachtingen voor het dorp. Zij hebben de periode meegemaakt dat er rijen dorpsgenoten met een pannetje in de rij stonden voor een kilo gehakt of een kilo biefstuk. De familie is nog steeds een vleeskenner pur sang.

Tijden veranderen. Zo'n twintig jaar geleden was het Schippershuis aan de Ring 13 in Zuidland tot een bouwval verworden. Dankzij Merula Beheer & Beleggingen is het naar mijn mening één van de mooiste panden van Nissewaard geworden. De gevels zijn gerestaureerd inclusief het opschrift Anno 1637. Elke ruimte in het Schippershuis heeft zijn oorspronkelijkheid behouden. Hierdoor straalt het een warme huiselijke sfeer uit met een eigen tijdloze stijl. We mogen de familie Groeneweegen dankbaar zijn voor het herstel van deze parel in Nissewaard. Jeanine Groeneweegen heeft er een prachtige woonwinkel van gemaakt. Als u een bezoek aan het Schippershuis brengt, dan biedt u dat inspirerende woonideeën; van kleine cadeau's tot complete wooninrichting en een prachtige start om vrienden eens een rondleiding door Nissewaard te geven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant