Afbeelding

GroenLinks stelt vragen over aansluiting kolencentrales op warmterotonde

Actueel 135 keer gelezen

Maasvlakte - Afgelopen week hebben 64 hoogleraren via een open brief in Trouw het kabinet en de Tweede Kamer opgeroepen om alle kolencentrales te sluiten. Dit zou de eenvoudigste manier zijn om aan de klimaatdoelstelling te voldoen.

In Zuid-Holland is het de bedoeling dat de kolencentrale op de Maasvlakte wordt aangesloten op de Zuid-Hollandse warmterotonde. Volgens GroenLinks is dat in strijd met het feit, dat de Warmterotonde alleen gebruikt zou worden voor duurzaam opgewekte warmte en restwarmte. Het risico bestaat, dat de kolencentrales extra kolen gaan stoken om aan de warmtebehoefte te kunnen voldoen. Voor GroenLinks is het onacceptabel, dat warmte opgewekt met fossiele brandstoffen aan de warmterotonde wordt toegevoegd. GroenLinks wil van het College van Gedeputeerde Staten weten hoe dit voorkomen kan worden.

De provincie Zuid-Holland wil fors inzetten op de transitie naar duurzame energie. GroenLinks is blij dat de noodzaak van duurzame energie door Zuid-Holland wordt gezien en steunt deze transistie dan ook van harte. Wel vindt GroenLinks het van groot belang dat de transitie zo snel mogelijk verloopt. Energiegigant EOn heeft echter in een reactie op de bovengenoemde open brief te kennen gegeven, dat de kolencentrales de komende decennia nog nodig zijn – ook om de warmterotonde van warmte te kunnen voorzien. GroenLinks Statenlid Robert Klumpes: 'Kolencentrales hebben de taak om electriciteit op te wekken en geen warmte. Aansluiting op de warmterotonde mag geen enkel excuus zijn om ze langer open te houden. Dit is weer een voorbeeld van hoe de fossiele industrie via een omweg probeert om een snelle transitie naar een duurzame toekomst tegen te werken.'

GroenLinks wil graag snel duidelijkheid over de betrokkenheid van de kolencentrales bij de warmterotonde en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant