Afbeelding

Grenscorrectie vrijwel zeker van de baan

Actueel 167 keer gelezen

Op 15 december stemt de raad van Nissewaard over het voorstel van het college om geen verder onderzoek te doen naar een grenscorrectie waardoor Oudenhoorn tot de gemeente Hellevoetsluis gaat behoren. Tijdens de vergadering van de commissie bestuur werd al duidelijk dat ONS en CDA, samen goed voor 16 raadszetels,  het voorstel steunen. VVD beraadt zich er nog over. PvdA, LOB en Nissewaard Lokaal willen dat er een bemiddelaar wordt ingeschakeld.

In een goed gevulde burgerzaal zat een afvaardiging van bewoners uit de kern die hun liefste wens vervuld willen zien: aansluiting bij de gemeente Hellevoetsluis. De gemeente waar ze hun boodschappen doen, naar de dokter gaan, sporten en waar hun kinderen naar school gaan. Een gemeente waarin ze invloed willen uitoefenen.  Met het duidelijke nee van ONS en CDA en veel fracties die tegen een bemiddelaar zijn, kan vrijwel zeker gesteld worden dat de grenscorrectie niet plaats zal vinden.

Nissewaard en Hellevoetsluis komen er niet uit. Er zit financieel een te groot gat tussen de compensatie die Nissewaard wil ontvangen en die Hellevoetsluis wil betalen. Volgens Kees Nobel kloppen de cijfers niet. 'Oudenhoorn levert de gemeente nooit € 1,6 miljoen op. Dat zou inhouden dat iedere inwoner goed is voor € 1.500,00.' Nobel verwijt het college dat het geen macht wil inleveren en er alles aan doet om Oudenhoorn niet samen te laten gaan met Hellevoetsluis. Het wijst zelfs 10 miljoen af. Dat bedrag zou Hellevoetsluis willen betalen om Oudenhoorn binnen de grenzen te halen. 'Dat bedrag zou de gemeente goed kunnen gebruiken, maar misgunt ze nu haar inwoners.'

De inwoners van Oudenhoorn gingen vol goede moed de zomervakantie in omdat de twee colleges met elkaar in gesprek zouden gaan en de intentie hadden om er uit te komen. De teleurstelling over het eindrapport is inmiddels omgeslagen in boosheid. Een boosheid die goed te merken is op de publieke tribune, zeker als aangegeven wordt dat er niet geapplaudisseerd mag worden voor sprekers. De aanwezigen wil tonen dat ze het eens zijn met de stellingen van Nobel en Leen Keizerswaard die namens de Hoornse Hoofden spreekt. Deze actiegroep heeft al een derde laten kijken naar de cijfers, waarover een verschil van inzicht is. Het vertrek van Oudenhoorn zou volgens Nissewaard een nadeel van € 1,6 miljoen betekenen, volgens Hellevoetsluis gaat het om € 300.000,00. Nissewaard heeft de compensatie bepaald op 30 jaar, Hellevoetsluis wil 10 jaar. 'Het college is net rupsje nooitgenoeg', stelt Keizerswaard die erop aandringt om de provincie in te schakelen. De inwoners zullen zich bij het advies van de provincie neerleggen, ook als die zou stellen dat een grenscorrectie financieel niet haalbaar is.

Nissewaard zal de provincie in ieder geval niet benaderen. De raadsleden vertrouwen erop dat ze de juiste cijfers hebben gekregen en het inschakelen van de provincie zou een teken zijn dat ze vermoeden dat er iets niet correct is. Het college heeft de opdracht uitgevoerd die ze van de raad heeft gekregen. Er zijn gesprekken gevoerd met Hellevoetsluis en er is gekeken of de grenscorrectie budgetneutraal kan worden uitgevoerd.  De lasten van de burgers mogen niet verhoogd worden als Oudenhoorn naar Hellevoetsluis overgaat. Dat gebeurt echter wel in Nissewaard. Na compensatie moet ieder huishouden jaarlijkse € 35,00 extra betalen, zo heeft Jan van Dijk (ONS) uitgerekend. Tot in de lengte der dagen. Veel partijen hadden aangegeven dat ze mee wilden werken aan de grenscorrectie, maar de consequenties blijken groter te zijn dan gedacht. Het gaat nu niet alleen om het belang van Oudenhoorn, maar om het belang van alle inwoners van Nissewaard.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Leen Keizerswaard probeert nogmaals de politiek te overtuigen. Foto's: René Bakker.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant