Yvonne en Ronald in de pas vernieuwde keuken van 't Ganzengors. Foto: René Bakker.
Yvonne en Ronald in de pas vernieuwde keuken van 't Ganzengors. Foto: René Bakker.
ondernemer van de week

't Ganzengors

Actueel 346 keer gelezen

Spijkenisse - In 1995 namen Ronald en Yvonne Kleyburg restaurant 't Ganzengors over van Bob en Adri Bastemeijer. In de afgelopen 20 jaar is er veel veranderd, maar kwaliteit en gastvrijheid staan vanaf dag 1 hoog in het vaandel.

Ronald heeft de complete opleiding van leerling af aan doorlopen en heeft zich daarna gespecialiseerd op allerlei gebieden. Tijdens de cursus patisserie die hij en Bob samen volgden, vertelde die laatste hem op zijn zestigste te willen stoppen met het restaurant. Ronald werkte in die periode als kok bij een hotel maar het echtpaar had al enige tijd het idee om voor zichzelf te beginnen. En langzaam aan ontstond het idee om het restaurant van Bob, waar ze regelmatig te gast waren, over te nemen.

In de eerste jaren had 't Ganzengors naast het restaurant aan de voorzijde ook een brasserie. Inspelend op de trend is die een paar jaar geleden vervangen door een bar, waar op vrijdagmiddag een borrel georganiseerd wordt maar waar gasten ook van hun aperitief kunnen genieten voor ze aan tafel gaan. Vorig jaar is ook de keuken geheel vernieuwd. 'Na 35 jaar was hij aan vervanging toe', zegt Ronald.
Ronalds passie lig bij het werken met seizoensproducten en indien mogelijk haalt hij die bij producenten in de buurt. Voorwaarde bij vlees, wild en vis is dat de dieren een goed leven hebben gehad.

't Ganzengors had ook een wijnkaart en dat was een uitdaging voor Yvonne. Ze had altijd al interesse voor wijn en besloot om een wijncursus te volgen om er meer over te leren. De ene cursus na de andere werd gevolg en inmiddels mag Yvonne zich Register-Vinoloog noemen. Samen met Ronald buigt ze zich ieder seizoen over de menukaart om te zorgen dat bij zijn creaties de juiste wijn geschonken kan worden. Wilt u als gast iets anders drinken, dan is dat uiteraard geen probleem maar de juiste wijn bij het juiste gerecht geeft een complete wijn-spijs beleving wat iets extra's toevoegt aan het uit eten gaan. Inmiddels deelt Yvonne haar kennis met particulieren en mensen uit de horeca tijdens de SWEN-cursussen die desgewenst met een landelijk examen afgesloten kunnen worden.

In 1996 kreeg het echtpaar de vraag of ze ook kookcursussen wilden geven. Daar hebben ze enige tijd over moeten nadenken, vooral Ronald zag het niet zitten om allemaal huisvrouwen in de keuken te hebben maar ze namen de proef op de som en het sloeg aan. Nu zijn er drie groepen van max. 15 deelnemers (mannen en vrouwen) die een complete kookcursus volgen en geeft Ronald ook losse kookworkshops.

Tijdens de kookcursussen werd er regelmatig gevraagd waar bepaalde producten gekocht konden worden. De cursisten moesten vaak naar Rotterdam of de producten moesten via het restaurant besteld worden, maar dat was administratief een drama. Omdat er ook steeds meer thuiskoks kwamen, stelde het echtpaar een bedrijfsplan op en na een paar jaar werd Delvino geopend, een winkel waar delicatessen en wijn gekocht kunnen worden. Cursisten kunnen zonder veel moeite aan de benodigde producten komen en thuiskoks ontdekken op hun beurt het restaurant. Inmiddels worden er ook kerstpakketten verzorgd en heeft Delvino ook iedere week een voordeeltas met een 2-gangenmenu dat u enkel nog hoeft op te warmen. Voor de Kerstdagen is het zelfs een 4-gangen menu, zodat u thuis geniet van een diner op culinair niveau. Kijk voor meer informatie op www.ganzengors.nl of www.delvino.eu.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant