Afbeelding

De toekomst van Reinis

Column 174 keer gelezen

Heeft u enig idee hoeveel restafval er voor u wordt opgehaald? Dus het afval wat u overhoudt na het scheiden van het GFT afval, plastic en oud papier? Dat is per huishouden gemiddeld zo'n 300 kilo per jaar. "Dat kan slimmer en beter geregeld worden", aldus de nieuwe directeur van Reinis, Mark Vaal. Hij heeft sinds begin september de leiding over dit mooie bedrijf. Samen met Boyd Bartels was ik bij hem op bezoek.

Reinis is het gemeentelijk bedrijf dat in Spijkenisse het huisvuil ophaalt en de reiniging verzorgt van openbare ruimtes. Bijna tien jaar geleden is dit bedrijf verzelfstandigd. Er werken zo'n 70 medewerkers. De gemeente Nissewaard is zowel aandeelhouder als ook opdrachtgever. In samenwerking met de wethouders Jan Willem Mijnans en Martijn Hamerslag zet Mark Vaal zich in om te komen tot een beter recyclingbeleid. Veel afval hoeft niet verbrand te worden, maar kan beter worden hergebruikt. Dat past helemaal in de gedachte van de Nederlandse Overheid, want die willen over vijf jaar niet meer dan 100 kilo restafval per huishouden als resultaat zien. De gemeente Nissewaard deelt deze ambitie en wil ook haar bijdrage leveren aan een groeiende 'circulaire economie'. Een mooie ambitieuze doelstelling dus.

Hoe ziet de toekomst er hier dan uit? Nu nog zijn er in de gemeente Nissewaard twee afval-brengstations. Eén bij De Elementen en één in Zuidland. Dat wordt in de loop van volgend jaar één afval-brengstation, in de buurt van de McDonalds in Spijkenisse. Daarnaast wordt gekeken of het haalbaar is om bij elk huishouden drie minicontainers te plaatsen, zodat bijvoorbeeld papier, plastic, metaal, drankenkartons en natuurlijk GFT nog beter kunnen worden gescheiden. Binnen een straal van 150 meter treft u dan een gezamenlijke ondergrondse container aan voor het restafval. Verder is Reinis voorstander van een goede samenwerking met andere partijen in onze gemeente en regio, daar waar ze elkaar kunnen versterken. Kortom: het is de droom van Mark Vaal om Reinis te laten uitgroeien tot het uitvoeringsbedrijf voor afvalbeheer, groenonderhoud en onkruidbeheersing voor Nissewaard.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant