Afbeelding

De Verkeerscentrale

Column 171 keer gelezen

Het was heel even zoeken. Het pand staat verdekt opgesteld langs de Groene Kruisweg. Bij het parkeren kreeg ik al een smile op m'n gezicht, want ik las het gele bord: "Parkeren onder hoogspanningsmast op eigen risico". Welkom bij de Verkeerscentrale in Rhoon.

Bij de ingang van het pand is op de vloer grafisch aangebracht op welke wegen deze Verkeerscentrale controle uitoefent. Namen van wegen als A12, A4, N473, A15, N207 en A16 stonden op de vloer gemarkeerd. Dus van Den Haag tot Bergambacht en van De Maasvlakte tot De Biesbosch. De verkeerscentrale coördineert de verkeersstromen binnen heel de metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

Op advies van Monique Monster van De Verkeersonderneming ging ik een kijkje nemen bij deze Verkeerscentrale. Dat deed ik graag, want de medewerkers houden het verkeer continue in de gaten met als doel de verkeersstromen op de snelwegen en het onderliggend wegennet in zo goed mogelijke banen te leiden. Dat is dagelijks hard nodig, zeker bij wegwerkzaamheden of incidenten zoals een gekantelde vrachtauto. Verkeerskundige Rob Bouwman van BEREIK! gaf me een rondleiding op de bovenste verdieping bij de Regiodesk. Voor mij had het iets weg van een wisselarbitrage bij een bank. Heel de ruimte vol met grote schermen en veel computers die in dit geval niet informatie over de beurskoersen geven, maar wel het complete verkeersoverzicht van dat moment. Prachtig om te zien. Alle informatie komt hier tezamen. Via videobeelden, detectielussen, meldingen van de politie en weginspecteurs. Op die manier kan een zo goed mogelijke regionale doorstroming worden bevorderd, mocht er ergens iets aan de hand zijn. De Regiodesk zorgt samen met de wegbeheerders ervoor dat het verkeer via informatiepanelen over de omleidingsroute wordt gestuurd. De informatie over een ongeval of wegwerkzaamheden en de omleidingsroute wordt via het Verkeerscentrum Nederland doorgegeven aan partijen zoals de ANWB, de VerkeersInformatieDienst en TomTom. Zo komt de informatie ook in de auto en op internet. De Verkeerscentrale is dus weer zo'n parel in onze regio die een essentiële rol vervult.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant