Er is geen ruimte beschikbaar voor een 2e gebedshuis.
Er is geen ruimte beschikbaar voor een 2e gebedshuis.

Geen plek voor tweede islamitisch gebedshuis

Actueel 288 keer gelezen

Spijkenisse - De Spijkenisse Moslimgemeenschap is op zoek naar een plek waar ze samen kunnen bidden. Op dit moment is iedereen welkom in de gebedsruimte van de NTO aan de A.M. de Jongstraat, maar niet iedereen wil daar gebruik van maken. Sommige groepen willen graag de gebeden in hun eigen taal horen.

Op verzoek van de PvdA en LOB is de brief van de vereniging, voorzien van 445 handtekeningen, besproken in de commissie bestuur. 'Wat heeft het college gedaan om te kijken of er een ruimte beschikbaar is?', wil Wouter Struijk weten. Zijn LOB collega Sip van der Weg is verbaasd over het beeld dat de procedure oproept. Er is namelijk een lange tijd tussen de vraag en het uiteindelijke antwoord. 'Is de procedure wel volgens de regels verlopen en is er gezocht naar een alternatief.'

Het verzoek van de Spijkenisse Moslimgemeenschap valt niet bij iedereen in goede aarde. In Nederland is er immers een scheiding van kerk en staat. De overheid heeft zich dus niet te bemoeien met welke geloofsstroming dan ook. 'Het is dus aan de islamitische vereniging zelf om op zoek te gaan naar een geschikte ruimte', stelt Ellen Slachter (D'66), die bijval krijgt van diverse partijen waaronder Nissewaard Lokaal en CDA.  'Prima dat je kijkt of er een ruimte beschikbaar is, maar er moet wel huur betaald worden. Gratis kan niet', laat Bart Overgaauw weten. Het pand van de NTO is eigendom van de vereniging, die ook alle kosten op zich neemt.

Burgemeester Salet heeft de handtekeningen destijds in ontvangst genomen, de vraag zelf hoort in de portefeuille van wethouder Dijkman thuis. Volgens de wethouder gaat het om een groep van 50 tot 80 personen die van de ruimte gebruik wil maken. Het college heeft gekeken of er onder de panden die ze wil afstoten een geschikt pand aanwezig was, maar dat is er niet. 'Er moet ook behoorlijk geïnvesteerd worden in een pand om het geschikt te maken voor de vereniging. Zo moet er een gescheiden wasruimte voor mannen en vrouwen zijn. Dubbel gebruik is daarom moeilijk.'

Om die laatste reden valt het voormalig GGD-pand, dat LEF bij monde van Mia Sliwinski voorstelde, af. Daar zijn meerdere functies ondergebracht. Bovendien staat het pand te koop en wil het college liever de leegstand tegengaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant