Oscar Riesebeek wint de ronde van Abbenbroek.
Oscar Riesebeek wint de ronde van Abbenbroek.

Oscar Riesebeek verstoort feestje Michael Vingerling

Sport 264 keer gelezen

Abbenbroek- Oscar Riesebeek heeft met de zege in de 35e Wielerronde van Abbenbroek voor elite/beloften zijn eerste overwinning van het seizoen behaald. De 22-jarige coureur uit de continentale wielerequipe van Metec-TKH bleef de sprintende groep met thuisrijder Michael Vingerling als tweede en Jarno Gmelich Meijling op een derde plaats net voor.

'Ik had voor eigen publiek graag willen winnen', baalde Michael Vingerling. De 25-jarige Hellevoeter was de hele koers al gebrand om na 2009, 2010 en 2011 zijn vierde overwinning in Abbenbroek op te halen, maar Oscar Riesebeek verstoorde diens feestje door voor de groep uit te rijden en zo met zijn overigens verdiende overwinning de weg te versperren voor Michael Vingerling. Mede door de harde wind werd het in de Abbenbroekse polder een boeiende koers. Het honderd renners tellende peloton was al na twee ronden uiteengereten in vijf groepen. Mitchell Huenders nam het peloton direct na het startschot van Kees Dijkman (wethouder van Nissewaard) op sleeptouw en voerde het tempo dusdanig hoog op, dat hij bij het omkijken in ronde twee nog negentien medevluchters in zijn wiel telde. Daarbij mannen als Tom Vermeer, Michael Vingerling, Jarno Gmelich Meijling, Sven van Luijk, Marco Brus, Oscar Riesebeek, Stephan Bakker, Sjors Handgraaf en Jurgen van Diemen. Mannen, die de slag hadden gemist waren onder meer Bart Harmsen, Witten Anthonise en Spijkenisser Jaap de Man. 'Het was jammer dat de achtervolgers terug kwamen', doelde Michael Vingerling op de matige samenwerking in de kopgroep. 'Aan de andere kant hadden die mannen hun kruit in de lange achtervolging ook verschoten. De opzet was om in de eerste ronden flink door te trekken om tot een selectieve groep te komen.' Nadat de achtervolgers onder aanvoering van Westlander Sem van den Bogaert waren aangesloten, begon de finale van de mini-klassieker over circa 90 kilometer met Naaldwijker Sven van Luijk (Jo Piels), Oscar Riesebeek, Michael Vingerling (Team 3M) en Arvid de Kleijn (Jo Piels) stilaan in gang te schieten.

Avontuur
Oscar Riesebeek (22) zocht met nog zeven winderige ronden voor de wielen het avontuur, maar de man uit Tiel zag deze op drie ronden voor de streep teniet worden gedaan door zeventien op winst beluste azende achtervolgers. Het tempo werd vervolgens door de semiprofs van Jo Piels en Metec-TKH, alsmede door eenling Michael Vingerling (Team 3M) dusdanig opgevoerd dat de aan het elastiek hangende Frank Niewold, Robbie van Bakel, Jasper Bugter, Sjors Handgraaf en Erwin van Eijk moesten breken. Oscar Riesebeek demarreerde in de laatste ronde, waarop de medekoplopers Jurgen van Diemen (Parkhotel Valkenburg), afstopper Jarno Gmelich Meijling (Metec), Arvid de Kleijn, de rappe Stephan Bakker, Sven van Luijk (allen Jo Piels), Erik Kramer, David van Eerd (beiden DRC De Mol), Thomas Rabou Attaque Team Gusto), Tom Vermeer (Profiel United), de Westlanders Marvin van Spronsen (HSK Trias) en Sem van den Bogaert (LottoNL-Jumbo/De Jonge Renner) en de immer gaten dichtende Michael Vingerling niet meer in het wiel konden komen van de gevlogen Betuwenaar. Achter de zegevierende Oscar Riesebeek won Michael Vingerling op de Gemeenlandsedijk de sprint om de tweede plaats door Jarno Gmelich Meijling achter zich te laten. 'Het is met de harde wind altijd leuk koersen in Abbenbroek. Dat was nu ook weer het geval. De beste renners komen dan altijd naar boven drijven. Ik heb in de finale veel gaten moeten dichten, ook nog in de laatste ronde, maar het houdt een keer op', aldus stelde Michael Vingerling zich achter de verdiende winnaar Oscar Riesebeek uiteindelijk toch tevreden met de tweede plaats. 'Voordat ik samen met Stephan Bakker de oversteek had gemaakt naar de kopgroep, probeerde ik met nog 30 kilometer te gaan al weg te komen. Daarachter werd er flink doorgereden door de mannen van Jo Piels. Ik rijd met diverse top-10 plaatsen in nationale koersen en 1.1 en 2.1 wedstrijden het hele jaar al goed, maar de kers op de taart bleef tot nu in Abbenbroek uit. Dit was een mooie wedstrijd, een kleine klassieker met veel wind waarin je vol gas kunt geven', aldus de gelukkige winnaar met profambities, maar beseft dat de spoeling op topniveau ook heel dun is.

Uitslag 35e Wielerronde van Abbenbroek voor elite/beloften: 1. Oscar Riesebeek (Tiel), 2. Michael Vingerling (Hellevoetsluis), 3. Jarno Gmelich Meijling (Almere), 4. Jurgen van Diemen (Leimuiden), 5. Arvid de Kleijn (Herveld), 6. Stephan Bakker (Zaandam), 7. David van Eerd (Breda), 8. Thomas Rabou (Loosbroek), 9. Sven van Luijk (Naaldwijk), 10. Erik Kramer (Hardinxveld-Giessendam).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant