Dick de Hoog, al jaren het gezicht van Judoclub Zuidland-Heenvliet.
Dick de Hoog, al jaren het gezicht van Judoclub Zuidland-Heenvliet.

2500 judoka's leerden het van 'Meester Dick'

Sport 614 keer gelezen

Zuidland – Komende zaterdag (5 september) viert JC Zuidland-Heenvliet met een grootse reünietraining en een feest voor alle leden en oud-leden het 50 jarig bestaan.

Een mijlpaal voor de in Zuidland geboren en getogen judoleraar Dick de Hoog, die al net zo lang lid is als de vereniging bestaat en sinds 1980 de spil is waarom vrijwel alle activiteiten binnen de judoclub draaien.

2500 judoka's
Dick de Hoog (57) moet even rekenen als hem wordt gevraagd hoeveel judoka's er in de afgelopen halve eeuw via hem kennis maakten met de Oosterse vechtsport. 'Als je ervan uitgaat dat we in de 35 jaar dat ik bij JC Zuidland-Heenvliet de lessen verzorg, gemiddeld zo'n driehonderd leden hadden,' begint De Hoog. 'En dat er per jaar een gemiddeld verloop van een man of vijftig is geweest, dan kom je wel aan zo'n 2500 judoka's. Tja, dat is eigenlijk wel veel hè?'

Onlosmakelijk
De naam van Dick de Hoog is in Zuidland onlosmakelijk met de judosport verbonden. Als jochie van 7 jaar was hij een van de leden van het eerste uur. In de beginjaren was De Hoog een van de succesvolste wedstrijdjudoka's en later begeleidde De Hoog als trainer de Zuidlandse zussen Heleen en Sandra Warning die nationale titels wonnen! De internationale judocontacten van Dick de Hoog zorgen al ruim dertig jaar voor een altijd weer sterk bezet internationaal judotoernooi dat altijd in oktober in de Zuidlandse sporthal Drenkwaard wordt gehouden. En menig judoka bezocht met de ploeg van JC Zuidland onder begeleiding van De Hoog toernooien in Engeland.

Judo training naast baan
In zijn drukste jaren als judotrainer gaf Dick de Hoog vijf avonden per week les. Zijn beroep heeft De Hoog nooit van het judoleraarschap gemaakt. 'We zijn altijd een vereniging gebleven,' zegt De Hoog, die naast zijn judo-activiteiten een full time baan heeft in de administratie. 'Dan kunnen de kosten van een lidmaatschap beperkt blijven. Maar als mijn vrouw Marjan me niet vanaf het begin had gesteund, zou ik nooit hebben kunnen doen wat ik ik nu al 35 jaar doe. Marjan remt me af op het moment dat dat nodig is, en ze helft me bij het leiden van de club. Ze zit net als ik in het bestuur, dat verder met Ger Moeken en Dik Vermeer al jarenlang dezelfde samenstelling heeft. En in Annemarie en Marlies Moeken en mijn zoons Peter en Koen de Hoog heb ik trouwe vrijwilligers, die weer tal van andere vrijwilligers aansturen bij het organiseren van toernooien en feesten.

Verder is Dimitri Hamelink alweer een aantal jaren mijn rechterhand bij het verzorgen van de lessen. Dat moet ook, want het mag nooit zo zijn dat JC Zuidland-Heenvliet ophoudt te bestaan als ik zou stoppen…'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant