Even opletten dat het afval in de juiste bak gaat. Foto: René Bakker.
Even opletten dat het afval in de juiste bak gaat. Foto: René Bakker.

Pilot afvalscheiding stadhuis van start

Actueel 163 keer gelezen

Spijkenisse – Vandaag gaven wethouder Jan-Willem Mijnans en gemeentesecretaris Marc Weerts het startschot voor de pilot waarbij ambtenaren in het stadhuis hun afval apart gaan inzamelen. Hiermee wil de gemeente het goede voorbeeld geven voor komende veranderingen in het afvalbeleid  in Nissewaard.

De vaststelling van het nieuwe grondstoffenbeleid wordt nog dit jaar afgerond, waarna het nieuwe grondstoffenbeleidsplan gefaseerd zal worden ingevoerd. Sinds 2008 wordt in heel Nederland door middel van diverse pilots al onderzoek gedaan naar de verschillende manieren van afvalscheiding en –inzameling. Nissewaard kan daarbij niet achterblijven. 'Mensen moeten zich bewust worden dat afval niet waardeloos is. Het is juist een grondstof waar weer andere dingen van kunnen worden gemaakt. Minder restafval, betekend ook minder kosten voor verbranding van de reststoffen', aldus Mijnans.

Gedragsverandering
Door het goede voorbeeld te geven en meer voorlichting, hoopt de gemeente een gedragsverandering in gang te zetten, waarbij het voor iedereen vanzelfsprekend wordt om afval te scheiden. Aanstaande woensdag wordt in Maaswijk begonnen van het anders inzamelen van textiel. Bewoners krijgen, huis aan huis, een envelop met daarin een plastic zak in de bus, waarin het textiel kan worden aangeboden. Geleidelijk zal hierna de veranderde textielinzameling over heel Nissewaard worden 'uitgerold'. Bij elke afvalsoort wordt apart bekeken hoe dit het beste kan worden ingezameld. Via de app de recycle manager is te zien waar in uw woonplaats afval inzamelingspunten zijn. De pilot in het gemeentehuis duurt 3 maanden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant