Koos Jeroen Kers slaat in Zuidland in de laatste ronde zijn slag. Foto: Teun Kweekel.
Koos Jeroen Kers slaat in Zuidland in de laatste ronde zijn slag. Foto: Teun Kweekel.

Koos Jeroen Kers slaat toe in laatste ronde

Sport 212 keer gelezen

Zuidland- Wie anders dan Koos Jeroen Kers slingerde in de 62e editie van de Ronde van Zuidland als eerste zijn fiets door de laatste bocht om vervolgens als een hazenwind naar zijn tiende seizoenzege te snellen. 'Ik had de Arnhem-Veenendaal Classic nog in de benen', verklaarde de winnaar de stroeve start in het tropische Zuidland.

De Baby-Dump show tussen Koos Jeroen Kers en Lars van de Vall werd ook in de 2500 meter lange omloop van de 80 kilometer lange rit voor elite/beloften ook in Zuidland opgevoerd. Nadat Sem van den Bogaert en Koen van Nieuwpoort het bal hadden geopend en Spijkenisser Jaap de Man het duo kwam versterken, zorgde Lars van de Vall met een fikse tempoversnelling op de Kerkweg er hoogst persoonlijk voor dat de vluchters werden ingerekend. Van de Vall, de diesel uit Ouderkerk aan den Amstel, was er mede verantwoordelijk voor dat het peloton in twee stukken brak en een ronde later met een tweede breuk zestien man voorop bracht. De groep bleek niet sterk genoeg. Koos Jeroen Kers raakte vanwege materiaalproblemen ('ik zat aan mijn bidon te sleutelen waardoor ik een gat liet vallen') enkele meters achterop, waarop Arno Kleinjan (Jan van Arckel), Sjors Handgraaf (De Bollenstreek), Tim Veldt (De Amstel), Lars van de Vall, Thomas Rabou (Attaque Team Gusto), Patrick Bos (Groot Amsterdam) en Paul Moerland (Willebrord Wil Vooruit) zomaar aan de leiding geraakten. Waar Koos Jeroen Kers zijn karretje na een grote inspanning nog kon aanpikken, daar moesten Cor van Leeuwen (NWV Groningen), Johan Berk (LRTV Swift) en Jurgen van Diemen (Parkhotel Valkenburg) hun inspanning staken. Jos Koop (Westland Wil Vooruit), Aron Kremer (Colba-Superano Ham) uit Vierpolders, Joost van der Burg (Restore Cycling), Elmar van Hoorn (RWC Ahoy) en Oostvoornaar Lex Nederlof (CCN), die zijn laatste wedstrijd dit seizoen op Hollandse bodem reed en weer terug vliegt naar Thailand, bleken niet in staat om te volgen. De twee laatste groepen vloeiden weer tezamen, maar de acht coureurs aan de leiding bleven vooruit. Nadat het koppel Kers/Van de Vall de premies hadden opgeslokt, plaatste Koos Jeroen Kers halverwege de laatste ronde een flitsende en onbeantwoorde demarrage. 'Als je in een lastige omloop als in Zuidland de eerste waaier mist, dan ben je normaal gesproken gezien. De eerste kopgroep kende teveel zwakke schakels, maar dat selecteerde zich in de uiteindelijk sterke leidersgroep van acht man, die wel allen voor de overwinning wilden rijden. Ik ben in de laatste ronde op de Kerkweg vertrokken. Winnen in Zuidland is mooi, die kan je bijschrijven', aldus Amstelvener Koos Jeroen Kers. Diens plaatsgenoten baanrenner Tim Veldt spurtte met in zijn zog Patrick Bos naar de tweede en derde plaats. De 49-jarige Lex Nederlof was op plaats dertien de best geklasseerde regiorenner.

Daan Hoole blijft steken
De kers op de slagroom van de taart bleef uit voor Daan Hoole. De nationaal kampioen van Nederland had graag in zijn eigen woonplaats de 62e editie van de Ronde van Zuidland voor nieuwelingen willen winnen, maar hij werd in de laatste ronde afgetroefd door zijn ploeggenoot bij RWC Ahoy, Stef Zeestraten en moest genoegen nemen met een tweede plaats. 'Natuurlijk baal ik dat ik niet in Zuidland heb gewonnen', gaf Hoole hiermee aan op iets meer bijval van zijn ploeggenoten te hebben gerekend. Het "Voor wat Hoor wat" is kennelijk géén ongeschreven wet bij de nieuwelingen van RWC Ahoy, want waar de Zuidlander in vooral de Westlandse koersen wel oog heeft voor zijn teamgenoten, daar lieten zijn collega 's het in Zuidland lelijk afweten. Daan Hoole zocht al na ruim tien kilometer het avontuur en kreeg de rappe Danny Maas (Willebrord Wil Vooruit) uit Oudenbosch en zijn ploeggenoot Stef Zeestraten uit Pijnacker in zijn wiel mee. De drie leken vooruit te blijven, leken, want Danny Maas bleek een blok aan het been. 'Danny wilde niet meewerken, ik probeerde nog om weg te komen, maar dat lukte niet.' Het gevolg was dat een groepje achtervolgers aansloot bij de leiders. 'Ik ben wel snel, kan goed een sprint aantrekken voor een ploeggenoot, maar om zelf te winnen moet ik op een uitzondering (Acht van Chaam, DR) na alleen aankomen. Ik heb het nog twee keer geprobeerd, daarna ging Stef aan. Ik hoopte op de Kerkweg nog aan te sluiten, maar Stef was al te ver vooruit', aldus Daan Hoole, die aanstaande zaterdag zal uitkomen in de Omloop van de Veenkoloniën. Het podium zou louter renners van RWC Ahoy vullen, want na Stef Zeestraten en Daan Hoole, stapte Rotterdammer Edo Maas als derde op het podium. Zuidlander Lennart Reijtenbagh (UWTC De Volharding) hield zich zo net terug van vakantie uit het zonnige Turkije met een knappe negende plaats goed staande.

Kasper Schotte
Kasper Schotte schoot eindelijk weer eens raak en nog wel in Zuidland. De in Schiedam woonachtige Hellevoeter ontsnapte in de rit voor sportklassers en de masters 40+ in de laatste ronde uit een verbrokkelde kopgroep van tien man, streek in de Raadhuisstraat zijn shirt van PRC Delta/Lindeloof in de plooi, rechte zijn rug en passeerde triomfantelijk de finish. 'Ik heb mijn laatste wedstrijd gewonnen in 2008. Dat was nog de bij elites in Ameide. Maar het was loodzwaar, warm en op de Molendijk en de Drogendijk met veel wind op de kop. We waren met z 'n vieren (verder Erik Meerkerk, Martin van Rij en Norman Meerkerk, DR) sterk vertegenwoordigd in de kopgroep. 'We sprongen om beurten, maar op de Molendijk ben ik gedemarreerd en heb vervolgens op de Kerkweg met de wind in de rug doorgehaald', verklaarde Kasper Schotte zijn overwinning. Erik Meerkerk had in zijn woonplaats de BBQ aan de Kerkweg met een overwinning graag nog wat bijgestoken, maar hij moest achter Jan Hordijk (RRC De Pedaalridders) uit Westmaas genoegen nemen met de derde plaats. 'Het was niet gemakkelijk om weg te komen. Eenmaal in de kopgroep was het zaak om mee te draaien en alert te blijven. Ik ben geen sprinter, maar nadat Kasper was weggesprongen en niemand hem wilde gaan halen, ben ik op het laatste rechte eind toch maar aangegaan en haalde ik in een sprint met Maxim Harteloh (de elitewinnaar in Zuidland 2008, DR) alsnog het podium.' De Zuidlanders Norman Meerkerk en Martin van Rij finishten respectievelijk als achtste en negende.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant