Daan Hoole wint Acht van Chaam. Archieffoto GN.
Daan Hoole wint Acht van Chaam. Archieffoto GN.

Wielerronden van Zuidland en Abbenbroek zijn aanstaande

Sport 736 keer gelezen

Zuidland- De Wielerronde van Zuidland zal aanstaande zaterdag voor de 62e keer verreden worden. Bij de elite/beloften komen de Spijkenissers Jordi Talen (Join S/De Rijke) en Jaap de Man (?, Team 3M), Michael Vingerling (Team 3M) uit Hellevoetsluis en de oudste wielerprof ter wereld, Lex Nederlof (CCN) uit Oostvoorne aan de start.

Nationaal nieuwelingenkampioen Daan Hoole hoopt zich evenals de kampioen van Nederland categorie 7 in 2014, Lennart Reijtenbagh in hun eigen woonplaats in de nieuwelingenrace te onderscheiden. 'Het is heel apart om in eigen dorp te rijden', zegt de 15-jarige Zuidlander, die hoopt zijn plaatsgenoot Daan van Sintmaartensdijk als winnaar bij de nieuwelingen te mogen opvolgen. 'Ik werd vorig jaar nog zesde, maar ik ga nu zeker voor de overwinning.' Daan Hoole is bezig aan zijn beste seizoen in zijn nog prille wielercarrière. Zo klasseerde de coureur van RWC Ahoy zich van de 23 koersen liefst 21 keer in de top-10, waarvan drie overwinningen. Nadat Daan Hoole in Emmen op overtuigende wijze de nationale nieuwelingentitel in de wacht had gesleept, groeide het zelfvertrouwen. Zo imponeerde hij onder erbarmelijke omstandigheden met een sprintzege in de Acht van Chaam (foto) en soleerde de Zuidlander ook in Wateringen naar een indrukwekkende overwinning. 'De kampioenstrui heeft me veel vertrouwen en extra motivatie gegeven', gaat de voormalige renner van PRC Delta/Lindeloof verder. 'We hebben bij Ahoy met Maikel Zijlaard, Vincent Hoppezak, Herman Brinkman en Stef Zeestraten een leuke groep. Ron Zijlaard is een goede trainer, die ons ook de koers laat lezen. Zo trainen we intensief met onder meer duurtrainingen, krijgen schema 's en leren, zoals in eendagswedstrijden of etappekoersen, ook voor en met elkaar te rijden. Tijdens de winterperiode trainen we onder Barend Huveneers bij RTC op de wielerbaan in Amsterdam. Ik rijd het hele jaar al goed, maar een overwinning bleef uit. Ik ben gewoon door blijven trainen.' Dat doortrainen resulteerde op zaterdag 20 juni uiteindelijk in zijn eerste overwinning, op het NK in Emmen nog wel. Het was de kers op de slagroom van de taart. 'Ik heb de moed nooit verloren, maar kampioen van Nederland worden heb ik vooraf alleen maar durven dromen. Je kunt ook stellen dat ik het geluk met hard trainen heb afgedwongen. De huldiging vooraf aan de start bij elke koers is mooi, dat is best genieten', aldus Daan Hoole.

De regiorenners in de Sportklasse/amateurs zijn onder anderen Emiel van Dijk, Leon Hokke, Erik Meerkerk, Norman Meerkerk, Art Oosting en Martin van Rij. Na de laatste wedstrijd staat om 17.00 uur een ploegentijdrit voor regioploegen op het programma. Een van de ploegen zal bestaan uit bekende voormalige (prof) renners, onder wie oud-Zuidlander Arie den Hartog, ooit de superknecht van vijfvoudig Tour-winnaar Jacques Anquetil. .

Abbenbroek
De 35e Wielerronde van Abbenbroek voor elite beloften staat op zondag 6 september op de agenda. De traditionele Koppeltijdrit zal op zaterdag 5 september, dus een dag eerder, worden verreden. Momenteel hebben zich al ruim honderd koppels (200 deelnemers) ingeschreven. Bij de elite/beloften staan renners als drievoudig winnaar Michael Vingerling, Jordy Buskermolen uit Kudelstaart, de Noord-Hollander Mitchell Huenders, de Zeeuw Michel Stroosnijder en Tom Vermeer, die ooit voor PRC Delta heeft gereden, aan de start. Delore Stougje uit Zuidland en Merel Hofman zijn favoriet bij de junior-vrouwen, de Haagse Gaby Gieskens hoopt hoge ogen te gooien bij de nieuwelinge-meisjes, maar ook de thuisrijdsters Mariska Kruidenier en Ilse Nasveld hopen zich in de prijzen te rijden. De Zuidlanders Daan van Sint Maartensdijk en Mario Poldervaart zijn de grote favorieten bij de junioren. Wouter Ketting uit Spijkenisse en de Hellevoeter Marco Geleijnse gaan voor een plaatsje bij de eerste vijftien. Daan van Sintmaartensdijk liet weten gebrand te zijn op de Ronde van Abbenbroek voor junioren. 'Abbenbroek is na Zuidland een soort tweede thuiswedstrijd, maar de junioren rijden niet in Zuidland, dus heb ik Abbenbroek in de resterende wedstrijden als ultieme doel gesteld te willen winnen', laat de gretige renner van RWC Ahoy weten. Daan van Sintmaartensdijk is in zijn eerste seizoen als junior gematigd tevreden. 'In het begin van het seizoen liep het met top-10 plaatsen in de klassiekers zoals de Ronde van Het Hoge Land (achtste, DR) en de Zuiderzeeronde (vijfde, DR) nog wel goed, maar in Borsele (zeventiende, DR) miste ik de slag, zat ik in de verkeerde waaier. We sloten na een lange achtervolging in een groepje van vier op vijftig meter van de streep weer aan, maar waren de voorsten al aan de eindsprint begonnen. Het kwakkelen begon in de etappekoers in Axel, wel jammer, want dat zijn de grote wedstrijden. Het NK was het niet goed, zat niet mee in de kopgroep en was niet goed genoeg het initiatief te nemen. Gelukkig gaat het nu weer beter. Momenteel rijden we bij Ahoy weinig klassiekers omdat wij slechts drie junioren hebben. Volgend seizoen hebben we een volwaardige juniorenploeg, die kan meedoen in de grote klassiekers. Ron Zijlaard is daar nu al mee bezig, Ahoy als opleidingsteam van Roompot. Voor mijn ontwikkeling is het goed klassiekers te rijden. Die heb ik nodig om stappen te maken om in aanmerking te komen voor een continentalteam.  Ja, De Rijke zou mooi zijn. Ik heb nog enkele wedstrijden te gaan, maar vanaf september gaan we al weer trainen op de baan bij RTC in Amsterdam. Barend Huveneers is een goede baantrainer. Maar eerst maar eens goed presteren in de Ronde van Abbenbroek, ja dat wil ik.'

Programma 62e Wielerronde van Zuidland:

12.00 uur: nieuwelingen.

13.15 uur: sportklasse/masters 40+.

14.45 uur: elite/beloften.

17.00 uur: ploegentijdrit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant