Fort Noorddijk. Foto: ZHL.
Fort Noorddijk. Foto: ZHL.

Renovatie Fort Noorddijk start in september, 130 jaar oude muren komen bloot te liggen

Actueel 378 keer gelezen

Nieuwenhoorn - Het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) komt 100.000 euro tekort voor de volledige restauratie van het fort aan de Noorddijk. Voor de opknapbeurt van de buitenkant is voldoende geld, maar nog niet voor het interieur van het fort. Dat meldt Rijnmond.

ZHL maakte eind januari haar plan voor restauratie al bekend. Ze voert het uit met steun van de provincie Zuid-Holland, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Nationale Postcodeloterij. De overige financiering moest uit crowdfunding komen en dat is voor het exterieur gelukt.

Als de binnenkant van het fort weer veilig verklaard wordt, gaat een wens van ZHL in vervulling: de openstelling voor publiek. Het fort uit 1884 verkeert nog grotendeels in originele staat. Voor de restauratie van het verdedigingswerk worden de oude bouwtekeningen gebruikt die alle jaren bewaard zijn gebleven.

In september wordt de dikke aarde laag van zo'n 7 meter worden afgegraven waarna het fort voor het eerst in ruim 130 jaar volledig bloot komt te liggen. Alleen op die manier kunnen het dak en de buitenmuren in z'n geheel worden geïnspecteerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant