In de gemeente Spijkenisse waren in 2014 veel klachten over bijstandsuitkeringen.
In de gemeente Spijkenisse waren in 2014 veel klachten over bijstandsuitkeringen.

Ombudsman signaleert spanningen rond bijstandsuitkeringen

Gemeente 173 keer gelezen

Spijkenisse - Vorige week is het jaarverslag 2014 van de gemeentelijke ombudsman gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het aantal klachten over de uitvoering van de Wet werk en bijstand gestaag toeneemt.

Spanning neemt toe
De ombudsman van Nissewaard (toen nog Spijkenisse) heeft in 2014 in totaal 168 vragen en klachten behandeld, iets meer dan in het voorgaande jaar (2013: 155). Twee op de drie klachten gaan over uitkeringen en schuldbemiddeling. Ombudsman Anne Mieke Zwaneveld signaleert daarbij een toenemende spanning tussen mensen die afhankelijk zijn of worden van een uitkering en de medewerkers van de gemeente.De strengere wet- en regelgeving brengt veel mensen in de problemen. De voorwaarden zijn vaak moeilijk uit te leggen en burgers vinden de voorwaarden oneerlijk. Als een inwoner door een beslissing te maken krijgt met oplopende schulden, lopen de spanning soms hoog op.

Cursus
Ambtenaren die te maken hebben met de Wet werk en bijstand gaan op cursus om te leren hoe ze op de juiste manier de inwoners moeten bejegenen. Daarnaast heeft de ombudsman de gemeente adviezen gegeven over de snelheid van de afhandeling van de klachten. Klagers moeten nu nog te lang wachten voordat ze een antwoord van de gemeente krijgen.

Oordeel
Bij een aantal klachten heeft de ombudsman erop toegezien dat de gemeente aan de grieven van de burger tegemoet kwam Eenmaal is er oordeel uitgesproken. Een inwoner die al jaren lang last had van 'rode troep' die afkomstig was van de kersenbomen voor zijn deur, heeft na inschakeling van de ombudsman geen problemen meer. De gemeente heeft de kersenbomen vervangen door andere bomen.

Vinger aan de pols
De ombudsman zelf houdt de vinger aan de pols. Bij schrijnende gevallen neemt zij zelf contact op met de gemeente om op korte termijn tot een oplossing te komen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant