De herenbank in de Dorpskerk.
De herenbank in de Dorpskerk.

Ontdek Nissewaard tijdens Open Monumentendag: Dorpskerk Spijkenisse

Cultuur 185 keer gelezen

Open Monumentendag, een mooie gelegenheid om kennis te maken met de monumentale en historische plekken van Nissewaard! Op 12 september bent u tussen 10.00 en 17.00 uur welkom op diverse plekken, die niet altijd toegankelijk zijn.

Kunst en Ambacht
De bekende erfgoedlocaties en partners van de Open Monumentendag in Spijkenisse doen dit jaar ook weer mee. Daarnaast worden zij aangevuld door locaties en partners in de diverse kernen. De komende weken stellen de deelnemers aan de Open Monumentendag in Nissewaard zich aan u voor. 

Dorpskerk Spijkenisse
Eeuwenlang was dit het enige stenen gebouw van het dorp, dit karakteristieke gebouw met zijn gedrongen toren. Het onderste, nu zo scheef gezakte deel van de toren is al rond 1300 gebouwd. De zijarmen van de kerk zijn omstreeks 1450 gemetseld. In 1480 werd de toren verhoogd. In de archieven word 1521 als jaar genoemd waarin de kerk in zijn huidige vorm werd opgeleverd. Net zoals bij alle middeleeuwse kerken is ook hier de toren naar het westen en het koor naar het oosten gebouwd.                      

De kerk van binnen.
De kerk met zijn witgepleisterde muren, zoals bij veel protestantse kerken heeft diverse interessante zaken die het bekijken waard zijn. De vele in de vloer opgenomen grafzerken, waarvan de meeste uit de 17e eeuw. Hierop vindt men o.a. namen van nu nog in Spijkenisse wonende nazaten. De zeskantige preekstoel uit 1618, met de koperen lezenaar uit 1737. De naamlijsten van predikanten vanaf 1574. Het doophek met de koperen bogen, eveneens uit 1737. De kroonverlichting waarvan de meeste afkomstig zijn uit een kerk in Brielle.Het doopvond. Het orgel geplaatst tegen de torenmuur. Dit orgel ( orgelbouwer Bätz-Witte ) afkomstig uit een Amsterdamse kerk vervangt een eerder in 1860 door jonkvrouw Maria Jacoba Repelaer geschonken exemplaar. De "herenbank " in het noorderschip uit 1769. Dit was de vaste zitplaats van de familie Repelaer .Op de luifel tussen de houten vazen staat het wapen van het echtpaar Pieter Pompeus Repelaer ( o.a. Ambachtsheer van Spijkenisse ) en Margareta Backus, die in 1769 trouwden. Enige oude bijbels en het ( op foto's ) prachtige avondmaalservies, wat eveneens geschonken werd door Jonkvrouw Maria Jacoba Repelaer.

De toren
In de toren waarin een  klok uit het jaar 1481 en een uit 1933 tot de tachtiger jaren van de vorige eeuw aanwezig waren, kwam als aanvulling een carillon geschonken aan Spijkenisse door een inzamelactie van de Stichting Oud en Nieuw Spijkenisse. Dit carillon bestaat uit 46 nieuwe en al één bestaande klok n.l. de kleine luidklok van 1933.

De kerk is tussen 10.00 en 17.00 uur te bekijken. Beklimming van de toren is mogelijk op de halve uren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant