Afbeelding

Dossier Oudenhoorn: het standpunt van LOB

Politiek 251 keer gelezen

Dinsdagavond is in de commissie bestuur de eventuele grenscorrectie van Oudenhoorn besproken. Onderstaand het standpunt van LOB over het voorstel van het college om niet verder te gaan met het onderzoek. 

'Algemeen uitgangspunt: het mag voor bewoner of een ondernemer niet uitmaken van welke gemeente hij deel uitmaakt. Of je nu in Nissewaard of in Hellevoetsluis een paspoort of rijbewijs moet aanvragen, of je moet bij de gemeente een omgevingsvergunning aanvragen: beide gemeenten zullen er naar streven om hun dienstverlening zorgvuldig en efficiënt in te richten.

De dienstverlening zal waarschijnlijk nog verder gedigitaliseerd worden, waardoor je steeds meer zaken van huis uit kunt gaan regelen, waardoor het aantal fysieke contacten met de gemeente steeds minder worden. Dat geldt natuurlijk niet voor alle onderwerpen, denk bijvoorbeeld aan de fysieke locatie van een gemeentewerf.

En dat zijn aspecten die je best mag inbrengen in de discussie en ook mag meewegen in het bepalen van je standpunt.

Het College geeft in haar onderbouwing van het voorstel om geen verder onderzoek te doen naar de grenscorrectie veel aandacht aan de financiële gevolgen voor de gehele gemeente Nissewaard; terecht, want ook dat moet je meewegen.

In haar voorstellen gaat het College niet of nauwelijks in op de gevoelens van de bewoners van Oudenhoorn. Dat zijn aspecten die wat LOB betreft even zwaar gewogen dienen te worden als de zakelijke aspecten. In een van de raadsvergaderingen van de gemeente Bernisse noemde een van de fracties dat je mee wilt praten over de voorzieningen waar je het meest gebruik van maakt. LOB vindt dat dat ook een plaats moet krijgen in de argumenten die het College benoemt.

Maar uiteindelijk kent het College het meeste gewicht de financiële gevolgen toe. Zij ziet vooral de effecten voor de algemene uitkering zoals de integratie uitkering en de decentralisatie uitkeringen als (te) hoog om verantwoord verder te kunnen gaan.

Zij geeft voorts als onderbouwing aan dat het de bestuurskracht aantast en dat de positie als centrum gemeente in het geding brengt.

Maar is het niet zo, dat het hier niet gaat om eigen middelen van de gemeente Nissewaard, maar om rijksmiddelen die voor de inwoners inzetbaar zijn?

En als die bewoners nu deel gaan uitmaken van een andere gemeente, dat dat deel van die rijksmiddelen dan ook daar terecht horen te komen?

En is het ook niet zo, dat dit de bestuurskracht niet aantast, maar op zijn minst stabiel blijft; en dat Hellevoetsluis zelfs over een verhoogde bestuurskracht kan beschikken?

Een is ook niet zo, dat de rol van de centrum gemeente van toepassing is op het totaal aantal bewoners van de gemeenten waarvoor Nissewaard de rol als centrum gemeente vervult; dat totaal aantal bewoners wijzigt niet!

Om die reden vinden wij de argumentatie niet juist en doen wij een dringend beroep op het college om ook andere financiële scenario's uit te werken !

In de loop van deze dag heeft u ons voorzien van aanvullende informatie waarin LOB juist een bevestiging ziet van haar hiervoor gemaakte opmerkingen.

Verder roepen wij u op, om het actieve gesprek aan te gaan met het college van Hellevoetsluis. Uit de aangeboden stukken wordt niet echt duidelijk hoe en met welke intensiteit dat overleg heeft plaatsgevonden. Afgaande op een artikel in het AD/RD van deze ochtend en een bericht op Facebook lijkt het erop dat er vandaag, op aandringen van alle raadsfracties van Hellevoetsluis, een brief van het College van Hellevoetsluis aan het College van Nissewaard is gestuurd waarin met klem wordt aangedrongen om het overleg over Oudenhoorn aan te gaan, opdat er een oplossing gevonden kan worden.

Zojuist hebben wij een afschrift van die brief van Hellevoetsluis ontvangen.

LOB steunt dat verzoek. Maar wij vinden het wel een merkwaardige gang van zaken.

Het zal u duidelijk zijn dat de fractie van LOB niet kan instemmen met uw huidige voorstel; wij zullen de ontwikkelingen volgen en  dringen er op aan dat u het voorstel aanhoudt en op een ander moment opnieuw zal aanbieden aan de raad.'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant