Een grenscorrectie brengt te grote financiële gevolgen met zich mee.
Een grenscorrectie brengt te grote financiële gevolgen met zich mee.

De politiek over de grenscorrectie I

Politiek 224 keer gelezen

Wel of niet overgaan tot een grenscorrectie waardoor Oudenhoorn onderdeel kan worden van Hellevoetsluis, zoals veel inwoners van die kern willen. Dat is of liever gezegd was de prangende vraag waarvoor het college van Nissewaard zich gesteld zag na 1 januari dit jaar. Na een onderzoek heeft het college vrijdag bekend gemaakt niet over te zullen gaan tot de gevraagde grenscorrectie. Die beslissing lokt uiteraard ook politieke reacties uit, die de redactie u in ongewijzigde, dus niet herschreven vorm, brengt. Hieronder de reactie van de VVD:

Grenscorrectie Oudenhoorn: te grote financiële risico's voor Nissewaard

De grenscorrectie brengt grote financiële risico's met zich mee en lijkt daarmee onhaalbaar. Dat concludeert de VVD  Nissewaard uit de eerste lezing van het onderzoek dat door de gemeente is gedaan naar de consequenties van een grenscorrectie.

De inwoners van Oudenhoorn hebben zich via een draagvlakonderzoek in het voorjaar van 2014 uitgelaten over hun toekomst, die zij zien met buurgemeente Hellevoetsluis.  Die wens is een belangrijk uitgangspunt, stelde de VVD Nissewaard in haar verkiezingsprogramma.

Het onderzoek dat aan de gemeenteraad is gestuurd, geeft inzicht in de consequenties van de gewenste grenscorrectie. Het onderzoek stelt dat er, naast de uitgesproken wens van de inwoners, geen aanvullende positieve consequenties zijn van een grenscorrectie, terwijl het voor Nissewaard een grote, negatieve financiële impact heeft van 1,6 miljoen euro per jaar.

Gert Kabbedijk, woordvoerder VVD Nissewaard: 'Uit het collegeadvies valt op te maken dat de grenscorrectie de gemeente Nissewaard 1,6 miljoen euro per jaar kost. Ter vergelijking, dat betekent jaarlijks 40 euro per huishouden voor de inwoners van Nissewaard, tot in lengte van jaren. De VVD heeft er tijdens het herindelingsproces om te komen tot de gemeente Nissewaard, steeds op gehamerd dat de rekening van de herindeling niet bij onze inwoners mag worden neergelegd.  Deze uitkomst stelt  Nissewaard daarom voor een aanzienlijke bezuinigingsopgave. De gemeente Hellevoetsluis vraagt een standpunt van Nissewaard, voordat  gesprekken over compensatie plaats kunnen vinden. Bovendien stelt de provincie het te verrekenen bedrag voor de grenscorrectie tussen beide gemeenten vast, waardoor het zeer onzeker is of de grenscorrectie voor Nissewaard budgettair neutraal kan verlopen. De wens van de inwoners van Oudenhoorn honoreren lijkt daarmee, vanwege de grote financiële consequenties voor de overige inwoners, onhaalbaar.'

'De VVD Nissewaard staat voor álle inwoners van alle wijken en kernen in de gemeente. Dat we daarbij zorg hebben te dragen voor een huishoudboekje dat op orde is, met een verantwoordelijkheid naar álle inwoners, is een belangrijk gegeven', vervolgt hij. 'Het rapport is kakelvers en net bij ons op de mat gevallen. We zullen daarom de komende week gebruiken het onderzoeksrapport nader te bestuderen, met verschillende mensen in gesprek gaan over dit rapport en op 16 juni in de raadscommissie Bestuur onze uiteindelijke visie delen.'

De VVD Nissewaard zoekt de inwoners van Oudenhoorn op om over het onderzoek van gedachten te wisselen. De VVD is zaterdag 6 juni van 12.30-13.30 uur aanwezig bij dorpshuis De Meent om met de inwoners van Oudenhoorn in gesprek te gaan.  Uiteraard is de fractie van de VVD Nissewaard ook bereikbaar via fractie@vvdnissewaard.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant