Afbeelding

Mejanderen in Spijkenisse

Column 122 keer gelezen

Iedere week weer wordt er in Mejanderen in Spijkenisse met een fijne dosis kritiek op de Nederlandse samenleving en een nostalgisch sentiment over het eigen leven in Spijkenisse gekeken naar prangende levensvragen. 

Hoeveel zitvlees kweek ik dagelijks
Na zout, vet en suiker is nu mijn zitvlees in de ban. Door de dieetgoeroe 's ben ik in plaats van zout, meer kruiden gaan gebruiken. Het vet heb ik geleidelijk gereduceerd. Van halfvol naar light tot en met het bakken en braden met 0% vet. En de geraffineerde suiker heeft plaats gemaakt van de meest exotische benamingen chemische zoetstoffen naar plantaardig en biologisch geteelde suikers. Mijn favorieten zijn naar gelang de toepassing: honing, stevia en de allernieuwste hip: de kokosbloesem. Als je van koken en bakken houdt, kan je echt niet meer om de kokosbloesem heen. Het geeft de smaak van de andere ingrediënten zo'n overheerlijke boost is mij verzekerd. Zelfs de rabarber behoudt zijn authentieke zoetzure smaak. Maar hoe gezond ik nu ook kook en eet, het zitten blijkt nu een nog grotere sluipmoordenaar te zijn. Wekelijks sporten en een kwartiertje per dag bewegen alleen is niet genoeg. Het urenlang achtereen zitten is dé aanjager voor de ons alom bekende welvaartsziektes, zo heb ik me laten vertellen. En ja, ik zit wat af op een dag. Ik zit aan tafel om te eten, mijn krantje te lezen. Ik zit op de bank voor de televisie, met mijn laptop op schoot en mobieltje binnen handbereik. Ik zit in de auto, het openbaar vervoer, op een bankje in het park, het theater of bioscoop. Een zittend beroep is natuurlijk helemaal een ramp. Ook al ga ik met de fiets naar mijn werk, ik zit toch comfortabel op mijn zadel. Welgeteld kweek ik dagelijks dus aardig wat zitvlees. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant