Het kampioensteam van Zuidland dat weer terug is in de eerste klasse. Foto Peter de Jong.
Het kampioensteam van Zuidland dat weer terug is in de eerste klasse. Foto Peter de Jong.

Zuidland lijkt nu wel klaar voor de eerste klasse

Sport 321 keer gelezen

Zuidland- Zuidland heeft het kampioenschap met daaraan gekoppeld de promotie naar de eerste klasse afgelopen zaterdagavond na de met 3-2 (1-1) gewonnen wedstrijd om Keizers Baard tegen DCV nog eens dunnetjes over gevierd. Terug in de eerste klasse waaruit het vorig jaar degradeerde. 'De eerste klasse is heel mooi voor de jongens en voor de club, maar of we er klaar voor zijn zullen we moeten ondervinden', zegt Adri van Tiggelen gedecideerd, die ook zijn zoon Andrew met Heinenoord in de eerste klasse C kampioen zag worden.

Zuidland heeft de buit met het kampioenschap in de tweede klasse D binnen. De buit, die na het zien van de eindstand in de eerste periode leek voorbestemd voor Papendrecht. Maar na het beëindigen van de tweede periode, waren de Papendrechters met 33 punten voorbij gestreefd door Oude Maas met 37 en Zuidland met 35 punten. 'Je zag de kloof in het begin met Papendrecht steeds groter worden, ook met de andere clubs, dus was het afwachten hoe het zich verder zou ontwikkelen', kijkt de trainer van Zuidland terug op het eerste deel van de competitie. 'De doelstelling na de degradatie uit de eerste klasse was te gaan voor minimaal een periode. Wij zijn de punten blijven pakken en Papendrecht begon deze te morsen. Ik had inmiddels wel begrepen dat Papendrecht een smalle selectie had en dat heeft hen uiteindelijk opgebroken.' Dat nam niet weg dat de spanning er minder door werd, want ook Oude Maas, NeptunusSchiebroek en DCV begonnen zich te mengen in de titelstrijd. Zuidland won zeven van de laatste negen wedstrijden en speelde er twee gelijk. De laatste nederlaag dateert van 28 februari in Rotterdam tegen NeptunusSchiebroek. 'Zuidland pakte de punten van vooral de onderste acht ploegen. Tegen de ploegen bij ons in de buurt werd een fiftyfifty score behaald. Het voordeel was dat wij met individueel vaardige en scorende mensen (Cediq Walizada, John van Tiggelen en Marcel van den Berg, DR) onze kracht peurden.'

Scorend vermogen
De aanloop naar het beoogde doel ging niet geheel van een leien dakje. Zuidland degradeerde vorig jaar via de nacompetitie uit de eerste klasse, dus hoe ga je om met teleurgestelde spelers. Het voetbal dat de Slanders onder leiding van Tom Larssen op de mat legden deed niets onder van de overige clubs, maar ondanks een respectabel aantal van 48 doelpunten stokte het in het eindschot en de verdediging oogde ook niet altijd betrouwbaar. 'Omdat vooraf bekend werd dat ik trainer van Zuidland zou worden, heb ik de tijd gehad om te zien hoe de ploeg in elkaar stak en op welke posities we eventueel moesten investeren in spelers', gaat Adri van Tiggelen verder. 'In de spits was alles gericht op Jeffrey Duijnstee. Hij was het speerpunt in de aanval en op het middenveld en achterin speelde het team soms te lief, ontbrak het aan power en schoffies. Bij Zuidland wordt er niet betaald, maar desondanks hebben we de posities met Cediq Walizada en John van Tiggelen redelijk kunnen invullen. Met Cediq, John en Marcel van den Berg is gebleken dat we met meer mensen voor de goal met 78 doelpunten de meest slagvaardige ploeg in de afdeling zijn geweest. Daarnaast was het zaak om achterin een blok te formeren, door te zeggen tot hier, en niet verder. Met 34 tegendoelpunten hadden we ook de minst gepasseerde verdediging. We zijn in de voorbereiding gestart om het met een 4-4-2 systeem te proberen, maar vanuit de groep bleek dat we de spelers hadden om 4-3-3 te gaan spelen en zo zijn we de competitie ingegaan en dat heeft uiteindelijk goed uitgepakt', aldus Adri van Tiggelen. Zuidland, dat door treffers van Cediq Walizada, Mike Fiere en Runell Martis in de laatste wedstrijd van het seizoen met 3-2 zegevierde over DCV, gaat over enkele maanden de eerste klasse in. 'De aantrekkingskracht van de club zal een stapje hoger groter zijn. Na een jaar ervaring weten we wat we nodig hebben. We zijn geen kampioenskandidaat, dat is zeker, maar we zullen ons moeten ontwikkelen en nastreven een stabiele eersteklasser te worden.' De vraag is daarbij of Cediq Walizada van zijn besluit naar SHO te gaan zal terugkomen. 'Cediq is een belangrijke speler voor Zuidland, dus zullen we wel zien hoe het uitpakt.' Jim van de Riet, Breuklin Almeida (beiden Spijkenisse), Stefan Baaij (Strijen), Murat Gök (Leonidas zo) en doelman Stefan van Ruiven (Zinkwegse Boys) komen vooralsnog Zuidland versterken, terwijl Marcel van den Berg, Roy van Vugt (beiden naar Brielle), Mike Fiere (Heinenoord) en Stefan Kerkhof (PFC) de club gaan verlaten. De overschrijvingsmarkt is echter tot half juni open.

Zuidland: Kevin de Kok; Mark Snijder (46. Mike Fiere), Frank Molendijk, Martijn Terlouw (60. Robbert Michilsen), Roy van Vugt; Maurice Wolters, Marcel van den Berg, Robin van Buuren; Runell Martis, John van Tiggelen (46. Léon van der Steen), Cediq Walizada.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant