De winnares van vorig jaar, Maria van der Wiel. Archieffoto: René Bakker.
De winnares van vorig jaar, Maria van der Wiel. Archieffoto: René Bakker.

De genomineerden voor Het Groene Lint zijn bekend

Actueel 179 keer gelezen

Spijkenisse - De Groene Lint Commissie van Milieudefensie Nissewaard heeft drie kandidaten genomineerd voor Het Groene Lint 2015. Het zijn de heer E.P. Ooms, Kinderboerderij 'De Trotse Pauw' en mevrouw Elles Velenturf.

Breng een stem uit op één van de genomineerden, en bepaal zo mee wie de winnaar wordt van de publieksprijs. Stemmen kan van 1 t/m 14 mei via www.milieugroepspijkenisse.nl. Per e-mailadres is maar één stem geldig.

De heer E.P.Ooms
De heer E.P.Ooms woont aan de Malledijk tegenover het Mallebos. Er is daar geen straatverlichting, want dat is 'buitengebied'. Hij heeft op eigen kosten en op eigen grond twee lantaarnpalen laten plaatsen, die het wegdek beschijnen. Hij heeft daarvoor groene LED-verlichting gekozen. De keuze is op groene LED-verlichting gevallen omdat die energiezuinig is, een lange levensduur heeft en minder verstorend werkt op de flora en fauna. Bovendien geeft LED-verlichting minder lichthinder, geen verstrooiing naar de omgeving, omdat de lichtbundel alleen op het wegdek is gericht. Een lichtsensor zorgt ervoor dat de lantaarns alleen branden als het donker is en na 11 uur 's avonds werken ze op een bewegingsmelder.

De heer en mevrouw Ooms wonen op een rustige plek te midden van de natuur en hebben zich daarvoor verantwoordelijk getoond. Ze hebben voor eigen straatverlichting voor hun huis gekozen en daarbij het belang van de flora en fauna zwaar laten wegen.

De Kinderboerderij
Kinderboerderij De Trotse Pauw bestaat al ruim 40 jaar. Kinderen komen er op een speelse manier in aanraking met de dieren van de boerderij en kunnen meehelpen die te verzorgen. De boerderij heeft 3 beroepskrachten onder leiding van Joke Wartna en krijgen hulp van tientallen vrijwilligers, vooral kinderen.

Een belangrijke educatieve taak is het lesprogramma voor de basisscholen. De lessen gaan over het verband van boerderijdieren en voedselproductie, zoals eieren, melk, honing en vlees. De belangstelling is groot want het programma is het hele jaar door bezet.

Vorig jaar is de "Stichting Vrienden van de Trotse Pauw" opgericht. Voor de stichting werken 5 vrijwilligers die zich inzetten voor fondswerving voor het in stand houden van de gebouwen.

De kuddes runderen in Park Vogelenzang en het Hartelpark worden ook beheerd door het personeel van de kinderboerderij, een duurzame vorm van natuurbeheer.

De boerderij is ook een belangrijke ontmoetingsplaats voor de ouders van de kinderen. In de speeltuin maken zij een praatje terwijl de kinderen veilig met andere kinderen spelen.

Het team van de kinderboerderij is heel succesvol in het "bij de natuur betrekken" van de jongste generatie. Het draagt daarmee bij aan zorg voor dieren en de natuur en daarmee aan een duurzame toekomst voor Nissewaard.

Mevrouw Elles Velenturf
Eind januari 2014 werden er piketpaaltjes geslagen in Hartelpark-Oost. Voor de omwonenden een teken dat er wat stond te gebeuren. Men bleek bezig met een plan voor de samenvoeging van de rayons op het terrein van Rayon Noord aan de Voorweg. Om het te kunnen uitbreiden zou de hondenvereniging moeten verhuizen en daarvoor zouden bomen moeten worden gekapt. Elles Velenturf kwam in actie want zij is één van die omwonenden.  Omdat het plan inhield dat veel bomen moesten verdwijnen zou de groene buffer tussen de woonwijk Hoogwerf en het industriegebied Botlek wordt aangetast.

Ze ging inspreken in de commisie van de gemeenteraad, schreef een brief aan de politieke partijen en startte een online-petitie. Ze kreeg ook hulp van mensen die met handtekeningenlijsten aan de slag gingen.Het leverde 1402 ondertekeningen op. Een onderzoek van de gemeente naar nestplaatsen van vleermuizen leverde niet veel op, maar in die tussentijd bleken er andere mogelijkheden voor het samenvoegen van de rayons. Het contact tussen de actiegroep en de gemeente is dan al minder grimmig,er kwam meer begrip voor de wederzijdse belangen.     

Op 28 oktober kwam het bericht dat het plan in deze vorm niet door gaat, de bomen blijven staan. Elles Velenturf toonde aan dat het wel degelijk nut heeft je stem te laten horen.Dankzij de inzet van Elles en haar Actiegroep Hartel-Oost is er een beter plan gekomen en is de groene buffer intact gebleven. 

Op donderdag 28 mei, om 20.00 uur, maakt wethouder Christel Mourik in de burgerzaal van het gemeentehuis in Spijkenisse de winnaars van de juryprijs en van de publieksprijs bekend. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant