Anja overhandigt haar boek aan wethouder Dijkman. Foto: René Bakker.
Anja overhandigt haar boek aan wethouder Dijkman. Foto: René Bakker.

Anja Vlasblom schrijft autobiografie ‘Dagleven’ over jeugdtrauma

Cultuur 862 keer gelezen

Spijkenisse – De 57-jarige Anja Vlasblom uit Spijkenisse, overhandigde gistermiddag in het stadhuis aan wethouder Kees Dijkman het eerste exemplaar van de door haarzelf  geschreven  enerverende autobiografie 'Dagleven'. Anja schreef maar liefst acht jaar aan haar boek, waarin ze op een aangrijpende maar toch luchtige manier vertelt over de stille huiselijke strijd uit haar kindertijd en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor haar verdere leven.

Onbekend geheim
Als Anja op zevenjarige leeftijd een keer thuis komt uit school vindt ze haar moeder in tranen. Op de vraag waarom haar moeder huilt, krijgt ze niet direct antwoord. Na aandringen vertelt haar moeder dat Anja's vader iets vreselijks gedaan heeft, zonder erbij te vertellen wat die vreselijke daad dan is. Wel moet Anja beloven dat ze er nooit met iemand over zal praten. Anja draagt het haar onbekende geheim en de last om haar moeder te moeten beschermen en angst voor haar vader, jaren mee op haar kinderschouders en ontwikkelt een angsttrauma. Op haar vijftiende komt ze op een keerpunt in haar leven; ze besluit er niet meer aan te willen denken en 'begraaft' haar gevoel van angst en onveiligheid. Eenmaal volwassen steekt het verleden de kop weer op en gaat de schrijfster door diepe dalen. Uiteindelijk leert ze dat de verantwoordelijkheid voor haar eigen leven bij haarzelf ligt en schrijft Anja haar jeugdtrauma van zich af.

Kindermishandeling
Wethouder Dijkman, die ook jeugdzorg in zijn portefeuille heeft, roemde de schrijfster om de inzichtelijke manier waarop ze de kindermishandeling die haar overkwam in het boek bloot legt. Uit onderzoek blijkt dat ruim drie procent van alle kinderen tot 18 jaar in Nederland, wordt blootgesteld aan een vorm van kindermishandeling. In de meerderheid van de gevallen betreft dit emotionele verwaarlozing. Eén op de zes Nederlanders draagt littekens van mishandeling  uit de kindertijd met zich mee. Anja's boek is te koop bij uitgeverij Elikser in Leeuwarden.   

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant