Afbeelding

Politiek verdeeld over bemoeienis provincie bij zorg

Politiek 94 keer gelezen

Provincie - In de aanloop naar de Statenverkiezingen heeft de stemwijzer www.MijnStemhulp.nl de politieke partijen in Zuid-Holland een aantal stellingen voorgelegd. Een van die stellingen luidt: De zorg is een taak van de gemeenten, daar bemoeit de provincie zich niet meer mee.

CDA - neutraal
Landelijk is besloten dat een groot deel van de zorg nu een taak is van gemeenten. De provincie heeft dat goed overgedragen, bevordert de samenwerking en houdt in de gaten of het goed verloopt. Het is geen provinciale taak meer om geld bij te leggen.

ChristenUnie - neutraal
De taak ligt bij gemeenten, het toezicht bij de provincie, maar ook die kan als dat nodig is de helpende hand toesteken.

D66 – eens
D66 Zuid-Holland vindt de overdracht van taken aan de gemeente een goede ontwikkeling, om de versnippering in de zorg tegen te gaan. Dit zal de kwaliteit van de zorg aan jongeren volgens D66 ten goede komen.

GroenLinks –oneens
GroenLinks vindt dat de zorgbehoevenden niet het slachtoffer mogen worden van politieke machtsstrijd. Waar nodig moet de provincie de gemeenten ondersteunen om hun zorgtaken goed uit te voeren.

Jezus Leeft – helemaal eens
Jezus Leeft heeft dit standpunt niet toegelicht.

Partij van de Arbeid –oneens
Voor een goede overdracht van de (jeugd)zorg naar de gemeenten is het van belang dat de provincie betrokken blijft en gemeenten helpt wanneer daaraan behoefte is.

Partij voor de Dieren – helemaal oneens
De PvdD vindt het belangrijk dat iedereen kan rekenen op goede zorg. Het Rijk heeft dit naar de gemeenten geschoven zonder passend budget en middelen. Als mensen daardoor niet de nodige hulp krijgen moet de provincie het vangnet zijn.

PVV –eens
Gemeente kunnen meer maatwerk leveren. Daarmee kan bespaard worden en moet de provincie zich niet mee bemoeien.

SGP - eens
Met de overdracht van de jeugdhulp naar de gemeenten is volgens de SGP de bemoeienis van de provincie met de zorg geëindigd. De provincie heeft nog wel enkele wettelijke taken op het gebied van welzijn.

SP - eens
Gemeenten zijn zelf bevoegd om keuzes te maken over de zorg. De provincie krijgt geen middelen om zorgtaken uit te voeren en heeft ook geen invloed op het beleid. Wel kan de Provincie een goede samenwerking tussen gemeenten bevorderen.

Verenigde Lokale Partijen – helemaal eens
Eens, geen taak van de provincie.

VVD –eens
De provincie moet een actieve rol spelen in het op orde houden en brengen van het gemeentelijk bestuur. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars zijn groter dan gemeenten. De provincie houdt deze ontwikkeling in de gaten en stuurt waar nodig bij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant