Geen kerncentrale op de Maasvlakte.
Geen kerncentrale op de Maasvlakte.

PvdA tegen kerncentrale op Tweede Maasvlakte

Politiek 188 keer gelezen

Spijkenisse/Maasvlakte - Op 18 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. StemWijzer helpt provincies hun inwoners te informeren over en te betrekken bij deze verkiezingen. Een van de vragen die StemWijzer de partijen voorlegt, is de eventuele bouw van een kerncentrale op de Tweede Maasvlakte. 

De PvdA, zowel lokaal,  provinciaal en landelijk, wil geen nieuwe kerncentrales in Nederland. Domweg de veiligheidsrisico's zijn te groot.  Volgens StemWijzer vindt de VVD kernenergie een goede aanvulling op de energievoorraad en is de  PVV ronduit voorstander.

'Energie gaat altijd gepaard met dilemma''s, stelt Aad Struijk, raadslid PvdA Nissewaard tijdens de raadsvergadering.. 'Waar plaats je elektriciteitsmasten? Waar plaats je windmolens? Buren van Botlek zet zich in voor leefbaarheid. Het gaat o.m. om de hinder van de nabije industrie, de plannen voor de verlegging van goederentreinverkeer (Theemstracé), de torenhoge windmolens in je achtertuin en dan ook nog met de geluidshinder ervan.' Energieopbrengst met windmolens is volgens Struijk geen dilemma, maar het is daar gewoon een foute plek. Hij verwijst ook naar de windmolens die langs het Spui moeten komen. 'Daar gaat het om de kernen Hekelingen, Simonshaven en Zuidland. Ook op die plek is het een aantasting van het polderlandschap.'

Geen nieuwe kerncentrale op Tweede Maasvlakte in nabijheid van wereldhaven, wereldstad Rotterdam en onze eigen thuishaven Nissewaard! stelt de PvdA Nissewaard. De veiligheidsrisico's, het afvalprobleem moet je niet doorgeven aan de volgende generatie. 

Als reactie op zijn betoog in de raadsvergadering, stelt wethouder Mourik dat het eventueel bouwen van een kerncentrale op de Maasvlakte een broodje aap verhaal is. 'Het bestemmingsplan laat een kerncentrale niet toe en bovendien gaat de provincie er niet over.'  En gezien de discussie die er gevoerd wordt over Borsele is het  de vraag of er ooit een nieuwe kerncentrale gebouwd gaat worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant