Vlnr Norbert Klein, Tjitske Kroon, Marie-Louise Loomans, Ineke van Elk.
Vlnr Norbert Klein, Tjitske Kroon, Marie-Louise Loomans, Ineke van Elk.

Provincie staat ver af van de burger: houden zo!

Politiek 536 keer gelezen

Regio - Woensdag 18 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. Alle partijen zijn actief om aan te geven hoe belangrijk het provinciebestuur is en hoe de Provincie het beter kan doen. Maar 1 partij vindt de Provincie overbodig en wil deze bestuurslaag opheffen. Met die inzet doet de nieuwe Vrijzinnige Partij van het Tweede Kamerlid Norbert Klein aan de verkiezingen mee in Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Tjitske Kroon uit Voorschoten is lijsttrekker in Zuid-Holland.

Gemeenten zijn de afgelopen jaren veel sterker en groter geworden door alle gemeentelijke herindelingen. Taken als de langdurige zorg, de wmo, de participatiewet worden nu door  gemeenten gedaan. De jeugdzorg is nu ook van de provincie naar de gemeenten toegegaan. De Vrijzinnige Partij vindt  dat een prima ontwikkeling. Wat volgens de partij wel fout gegaan is, is dat het kabinet Rutte 2 die decentralisatie als een snelle, grote bezuinigingsoperatie heeft gedaan ten koste van de mensen en dus gemeenten met veel te weinig tijd en geld de taken wil laten uitvoeren. Dat leidt onherroepelijk tot problemen voor mensen in de gemeenten, linksom door meer bezuinigingen op andere taken of rechtsom door hogere gemeentelijke belastingen.

Het lijkt onlogisch om in de staten te gaan zitten terwijl je de provincie wilt opheffen, maar dat ziet Kroon anders. 'Om de provincie op te heffen, moeten er twee dingen gebeuren. Ten eerste moeten taken vanuit de provincie naar de gemeenten gaan, bijvoorbeeld alle provinciale wegen. En ten tweede moeten wij uitkijken dat de provincie niet allerlei dingen gaat verzinnen om zichzelf belangrijk te maken. Dat kun je dus beste van binnenuit gaan doen. Als nieuwe partij zullen we nu de horzelfunctie vervullen door in de staten steeds de vraag te stellen: 'waarom moet de provincie dit nu doen, gemeenten kunnen dat beter.' Daar zijn ook veel goede lokale partijen. Ieder met de eigen invalshoek en betrokken mensen. Maar laat lokaal lokaal blijven, dat is hun kracht.

Minder bureaucratie betekent minder betuttelende regels voor de burgers en kost minder geld, aldus de partij. 'Dan kan de provinciale belasting (opcenten) in de motorrijtuigenbelasting verdwijnen.'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant