De burgers laten zich massaal horen als het gaat om de uitholling van de zorg. Foto: René Bakker.
De burgers laten zich massaal horen als het gaat om de uitholling van de zorg. Foto: René Bakker.

Volwaardig ziekenhuis is noodzakelijk

Politiek 125 keer gelezen

Spijkenisse- De maatregelen die het Spijkenisse Medisch Centrum neemt om de financiën op orde te krijgen, betekenen sluiting van afdelingen en daardoor het afknijpen van het zorgaanbod. En dat kan niet, zo redeneerden de oppositiepartijen in de gemeenteraad. De SP, CU/SGP, PvdA, TROTS en LOB dienden een motie in om het college het voortouw te laten nemen om de partijen die voor de zorg verantwoordelijk zijn, op hun verantwoordelijkheid te wijzen.

Motie afgewezen
'Het gaat wel om een verzorgingsgebied van 200.000 mensen en een haven van wereld formaat in de achtertuin', hield Hans Mellink zijn mede-raadsleden voor.'Het kan toch niet zo zijn dat een complete stad straks zonder ziekenhuis zit'. De verzekeraars maken volgens de SP voldoende winst om het tekort bij het ziekenhuis op te vangen. Het mocht echter niet baten. De motie werd met een meerderheid van stemmen verworpen 18 tegen - 16 voor).

Het is aan de zorgverzekeraars
Het is niet zo dat de tegenstemmende raadsleden geen volledig ziekenhuis willen, maar zij stellen dat de gemeente er niet van is. Het zijn immers de zorgverzekeraars, met in deze regio CZ als de grootste, die de pot met geld verdelen over de ziekenhuizen.'Het kan wel zijn dat de gemeente niet de eerst verantwoordelijke is', stelt Bernard Terbrugge (CU/SGP), 'maar de gemeente is wel verantwoordelijk voor zorg en veiligheid en dat hangt samen met het SMC.' Het is daarom volgens hem belangrijk om het gesprek aan te gaan met de zorgverzekeraars. 'Zorgverzekeraars hebben de maatschappelijke plicht om bereikbare zorg aan te bieden en het is niet te verdedigen dat er in Rotterdam vele ziekenhuizen zijn en aan deze kant van het water onvoldoende.'Een gesprek met CZ staat overigens al gepland voor eind februari, zo heeft wethouder Van der Schaaf laten weten.

ONS steunt wethouder
Door één op één met de zorgverzekeraar om te tafel te zitten die de grootste financier van het ziekenhuis is en zo de zorgen over te brengen, doet volgens ONS het college alles wat in haar mogelijkheden ligt om tot een volwaardig ziekenhuis in Nissewaard te komen. Volgens Nel Gort is het eigenlijk absurd dat de motie ingediend werd. 'In de jaren '90 is het ziekenhuis in bedrijf genomen na een zorgvuldig onderzoek naar de noodzaak. Bestaat die noodzaak dan nu niet meer?

Om inzicht te krijgen in wat er verder allemaal speelt binnen het SMC, worden de bestuurder en medische staf uitgenodigd om in de vertrouwelijkheid hun verhaal te doen aan de commissie Zorg en Werk. Daarnaast is het volgens ONS aan de landelijk vertegenwoordigde partijen om hun vertegenwoordiging in Den Haag aan het werk te zetten, want daar worden immers de beslissingen genomen over de zorg in het algemeen en de invloed die de zorgverzekeraars hebben. Bij Dorothé Kieboom (PvdA) schoot deze opmerking in het verkeerde keelgat: 'Zaken die van groot belang zijn voor de gezondheid en veiligheid van de inwoners van Nissewaard en heel Voorne-Putten eisen juist alle aandacht op van de lokale bestuurders en partijen. Als zij niet opkomen voor de belangen van de bewoners, aan wie laten we het dan over?' Na afloop gaf ze aan erg teleurgesteld te zijn over de houding van de coalitie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant