Charleston's TheDigitel CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden
Charleston's TheDigitel CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden

Nieuwe praktijkgerichte digitale verkeersmethode voor basisscholen

Algemeen 278 keer gelezen

ADVERTENTIE - Verkeerslessen volgen, je rijbewijs halen en vervolgens zo snel mogelijk je eigen tweedehands auto scoren; wellicht klinkt dit verhaal je bekend in de oren. Hoewel het misschien lijkt alsof je vanaf dat moment pas écht deelneemt aan het verkeer, doe je dit in werkelijkheid natuurlijk al veel eerder.

Het is dan ook belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren omgaan met het verkeer. Uit een peiling onder basisschoolleerlingen en leerkrachten blijkt nu echter dat 87% van de leerlingen de verkeerslessen op school te saai vindt.

Verkeerslessen te saai
Hoewel de verkeerslessen dus door 87% van de leerlingen als saai worden beschouwd, deelt 60% van de docenten deze mening niet. De leerkrachten vinden de verkeerslessen helemaal niet saai. Wel geeft de meerderheid van deze docenten aan dat er in het lesmateriaal te weinig aandacht wordt besteed aan lastige verkeerssituaties uit de directe omgeving. Ook 80% van de leerlingen geeft aan dat ze in de verkeersles dingen leren die ze in het echt nooit meemaken. Om die reden heeft de ANWB in samenwerking met uitgeverij Malmberg een nieuwe, praktijkgerichte, digitale verkeersmethode voor basisscholen ontwikkeld.

Praktijkgerichte digitale verkeersmethode: Let's go!
De nieuwe praktijkgerichte digitale verkeersmethode is geïntroduceerd onder de noemer 'Let's go!'. Hiermee wordt het mogelijk om verkeerssituaties uit de eigen woon- en schoolomgeving te oefenen. Door gebruik te maken van aantrekkelijke beelden, oefeningen en simulaties, wordt verwacht dat de kinderen de lessen tevens minder saai gaan vinden. Een verkeerssituatie is, met behulp van Google Streetview, zelf samen te stellen met beelden uit de directe omgeving. Op die manier is het mogelijk om belangrijke routes, zoals de weg van huis naar school, tot in detail te bespreken. Ook gevaarlijke situaties in de omgeving, zoals voorheen bij de rotonde Hekelingen, kunnen op die manier uitgebreid aan bod komen. Bekijk hier het introductiefilmpje van Let's go!.

Speciaal voor de groepen 1 tot en met 8 van de basisschool is een lesprogramma ontwikkeld dat bestaat uit digitale leermiddelen, werkboeken en praktijkoefeningen. Tevens kunnen kinderen hun eigen antwoorden nakijken met behulp van de app voor tablet of smartphone. Dat klinkt niet alleen innovatief; dat is het ook. Let's go! is namelijk geselecteerd als één van de tien beste innovaties in het basisonderwijs voor de NOT innovatie award 2015. Ook sluit het lesprogramma aan bij het bestaande ANWB Streetwise-programma.

Samenwerking ANWB en uitgeverij Malmberg
De ANWB en uitgeverij Malmberg zijn ervan overtuigd dat goede, leuke verkeerslessen bij zullen dragen aan de kwaliteit van verkeerseducatie in Nederland. Om die reden hebben beide partijen de handen ineen geslagen om samen de nieuwe verkeersmethode te ontwikkelen. Zo willen zij kinderen leren om zich zelfstandig en veilig in het verkeer te bewegen. Op 14 januari 2015 tekenden de twee organisaties een samenwerkingsovereenkomst. Bovendien hebben beide partijen in samenwerking met Juf, Prima Onderwijs, Digischool, Jufanke.nl, Kidsweek, goSupermodel, Stoer!, Jufjannie.nl en Momio de peiling uitgevoerd. In totaal bestond de respondentengroep uit 3212 basisschoolleerlingen en 377 leerkrachten.

Uit de krant