De nieuwe ambtsketen kon tijdens de nieuwjaarsreceptie van dichtbij bekeken worden.
De nieuwe ambtsketen kon tijdens de nieuwjaarsreceptie van dichtbij bekeken worden.

Eerste Nieuwjaarsreceptie Nissewaard druk bezocht (+ VIDEO)

Actueel 109 keer gelezen

Spijkenisse – Een drukte van belang maandagavond tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de nieuwe gemeente Nissewaard. Dit keer waren naast alle inwoners, verenigingen en instanties uit Spijkenisse natuurlijk ook alle burgers uit fusiegemeente Bernisse uitgenodigd.

Uitdaging en kansen
Waarnemend burgemeester Mirjam Salet sprak in haar Nieuwjaarstoespraak over de enorme uitdaging waar de nieuwe gemeente Nissewaard  in het komende jaar voor staat. 'Door de fusie is Nissewaard nu de tweede gemeente in de regio Rijnmond. Wij zijn nu een factor om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld de industrie of andere overheden kunnen minder om onze wensen zoals onder andere bereikbaarheid, recreatie en woningbouw heen', aldus Salet. De herindeling biedt volgens haar vooral kansen. Verbinden en versterken is het motto voor de komende periode.

Betrokkenheid vergroten
Teleurstelling was er over de lage opkomst bij de herindelingsverkiezingen in november. Nog geen 36 procent van de kiezers ging stemmen. Toch gelooft Salet niet dat de inwoners geen belangstelling hebben voor hoe het gaat in hun wijk, dorp, woonomgeving of stad. 'Ik heb geen panklare oplossingen om de betrokkenheid te vergroten, maar wat wel helpt is om initiatieven aan te moedigen of te ondersteunen. In het nieuwe collegeprogramma wordt terecht veel belang gehecht aan wijk- en kerngericht werken.' De nieuwe gemeenteraad heeft inmiddels afgelopen vrijdag haar eerste raadsvergadering gehad.

Tijdens de verbouwing bleef de winkel open
Het proces van de fusie was ingrijpend en kostte veel tijd, energie en stuurmanskunst. 'Maar, tijdens de verbouwing bleef de winkel open. We zijn er in geslaagd onze dienstverlening op peil te houden. Onze inwoners hebben nauwelijks iets gemerkt van de ingrijpende veranderingen die achter de schermen plaatsvonden. En dat is knap en echt een compliment voor onze medewerkers.' Toch is het nog niet klaar. Voordat Nissewaard echt één gemeente en één organisatie is, moet op een aantal terreinen de regelgeving nog geharmoniseerd worden.

Theater kroon op vernieuwd stadshart
Er gebeurde echter meer dan alleen de herindeling. Er werd onder andere hard gewerkt om de decentralisatie van de rijkstaken op te vangen en er werden plannen gepresenteerd voor de wijkaanpak en het havengebied aan de Oude Maas. Hoogtepunt voor de gemeente Spijkenisse was volgens de burgemeester de opening van het nieuwe theater; de kroon op de ingrijpende vernieuwing van het stadshart. Ondanks een paar vervelende incidenten verliep de jaarwisseling rustig en werd 2014 met weinig schade afgesloten. Salet beëindigde haar toespraak met een toast op een mooi en gezond 2015.  Daarna reikte zij de Jeugd- en Jongerenlintjes uit en was er voor alle aanwezigen gelegenheid om onder het genot van een hapje en drankje handen te schudden en bij te praten. De Spijkenisser muziekvereniging TOGIDO en De Kleine Trompetter-Wilhelmina uit Abbenbroek zorgden gezamenlijk voor de muzikale omlijsting van de avond.

Onze collega's van Smart RTV maakten de volgende reportage:

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant