Afbeelding

Hommage aan Jan Bakker

Actueel 249 keer gelezen

Spijkenisse - ‘Ik heb veel ideeën en er blijven ideeën in mij opkomen. Het houdt niet op. Ik heb al zo veel werk gemaakt, maar weet van veel niet waar het gebleven is. Jammer eigenlijk.’ Deze laatste woorden gaven bij Anneke Kulik, een dochter van kunstenaar Jan Bakker, aanleiding om eens te kijken waar het werk van haar vader was gebleven. Het resultaat is ‘Als kunst thuis komt’. Het eerste exemplaar van het boek werd vanmiddag aan Jan Bakker overhandigd door zijn achterkleindochter Eline Gommers met de woorden ‘gefeliciteerd met je verjaardag’, want de kunstenaar viert vandaag ook nog eens zijn 90e verjaardag.

Kunst is een passie
Een jaar lang heeft Anneke met haar man door Nederland gereisd om foto’s te maken en de verhalen te achterhalen waarom nu dat bepaalde werk is aangekocht en op die specifieke plek staat of hangt. Het boek heeft een voorwoord gekregen van burgemeester Mirjam Salet, die op haar beurt ook een trotse bezitter is van een Jan Bakker. In haar werkkamer hangen zelfs twee schilderijen van de kunstenaar. Volgens haar past het industriële aspect dat Jan Bakker in zijn werk uitdraagt, goed bij Spijkenisse.  Kunst is een passie van Jan, die niet alleen actief is als kunstenaar, maar ook jaren lang voorzitter is geweest van de RAR, in het bestuur zit van de Stichting Oud en Nieuw Spijkenisse en alles wat met kunst te maken heeft een warm hart toedraagt. Ook bij de kunstroute doet hij ieder jaar weer mee en laat iedereen kennis maken met zijn verschillende kunstvormen. Hij mag volgens de burgemeester dan ook gerust beschouwd worden als een van de grote zonen van Spijkenisse.

Overzicht van 50 jaar kunst
Het kleurrijk vormgegeven boek geeft in chronologische  volgorde een overzicht van 50 jaar kunst van Jan Bakker. ‘Je ziet de ontwikkeling die Jan in die periode heeft doorgemaakt’, geeft José Gores aan. ‘De manier van werken is steeds strakker geworden, sober zelfs. Het werk werd in vlakken opgebouwd en de lijnvorming is veranderd. Op een bepaald moment is ook het ruimtelijke werk ontstaat’.  De opbrengst van het boek is geheel bestemd voor Hospice de Waterlelie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant