Afbeelding

Historische Atlas Voorne-Putten

Actueel 92 keer gelezen

Op 20 november verscheen de Historische atlas Voorne-Putten. Deze kleurrijke uitgave, die tot stand kwam in samenwerking met het Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg, belicht de geschiedenis van de eilanden aan de hand van tientallen oude kaarten en plattegronden.

Tijdreis
Auteur Bob Benschop, werkzaam bij het streekarchief,  selecteerde vijftig kaarten uit de afgelopen vierhonderd jaar en presenteert deze in chronologische volgorde, om zo de ontwikkeling van deze omgeving te belichten. Zo neemt hij de lezer mee op een topografische tijdreis, van de vorming van het vroegste landschap, de inrichting van de ingepolderde kleigronden tot vruchtbare akkers, de gezamenlijke strijd tegen dijkdoorbraken, de opkomst van dorpen en steden en de voortdurende uitbreiding van de Rotterdamse haven.

Sporen van wonen en werken
In de loop van eeuwen liet het wonen en werken van de bewoners overal sporen na. Zo werden de contouren en het karakter van Voorne-Putten bepaald. Vooral na de Tweede Wereldoorlog maakte de regio ingrijpende ontwikkelingen door. Om de toekomst van het boerenbedrijf te garanderen vond de ruilverkaveling plaats, die dit eeuwenoude cultuurlandschap vernietigde. Bovendien werden grote gebieden opgeslokt door de voortdurende uitbreiding van de Rotterdamse haven.

De Historische Atlas van Voorne-Putten brengt al deze boeiende landschappen met heldere kaarten op groot formaat. De begeleidende teksten plaatsen deze kaarten op toegankelijke wijze in het juiste historische perspectief. Het 128 pagina’s tellende boek (ISBN 978 94 6258 041 1) is verkrijgbaar voor € 24,95.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant