Afbeelding

Patrick sloeg als eerste

Actueel 113 keer gelezen

Rotterdam - Vorig jaar veroordeelde de Rotterdamse rechtbank Timothy S. uit Spijkenisse tot drie jaar gevangenisstraf en tbs voor mishandeling, straatroven,bedreigingen en inbraak. Vandaag behandelde het Gerechtshof de zaak in hoger beroep.

Het Hof stond het langste stil bij de mishandeling van een Poolse man. Vorig jaar al verklaarde Tim dat Patrick S., die afgelopen maandag voor het Hof verscheen, de drijvende kracht achter de beroving en mishandeling was. Hij handhaaft die verklaring en weet niet waarom Patrick verklaart dat hij de eerste klap gaf. 'Ik durfde niet te slaan', zegt de verdachte. Hij houdt vol dat terwijl hij de koffer van de Pool al in zijn handen had, Patrick de man begon te slaan. Tim liep weg met de koffer. Op de vraag waarom hij geen ambulance belde, gaf hij aan dat hij in paniek was. 'Een koffer stelen is wat anders dan iemand total loss slaan.'

In bovengenoemde zaak staan de verklaringen van Tim en Patrick haaks op elkaar, net als bij de poging straatroof en beroving op 13 oktober 2011. Ook hier schuiven ze elkaar de schuld toe, al geeft Tim wel toe bij een jonge vrouw de telefoon afgepakt te hebben. 'Een stommiteit', zegt hij. 'Het ging om een telefoontje van niks.' Ten tijde van de incidenten op 13 oktober was Tim flink onder invloed. Hij gaf toe dat hij cocaïne en xtc had gebruikt.

Wat betreft de bedreigingen gaf hij aan dat in de eerste zaak het slachtoffer wist dat het geen echt wapen was. Over de tweede bedreiging zegt hij dat er niks aan de hand was. Het was de ex-vriend van zijn toenmalige vriendin die moeilijk deed. Tim maakte enkel een gebaar met zijn vingers en vond het wel grappig om te zien dat ze daar bang van werden. De huiszoeking die daar het resultaat van was vond hij minder leuk.

Heel erg droevig vond het Hof de inbraak bij zijn oma. 'Die stond altijd voor u klaar', werd hem voorgehouden. Hij heeft de inbraak bij de behandeling op de rechtbank al toegegeven, maar gaf vandaag wel te kennen de laptop en de camera niet te hebben gestolen.

Eerder dit jaar is de man onderzocht bij het Pieter Baan Centrum. Meer dan 100 pagina's telt het rapport waaruit vooral duidelijk wordt dat de verdachte structuur nodig heeft. Die structuur heeft hem eigenlijk altijd ontbroken. Zijn ouders zijn gescheiden, er is weinig tot geen contact met zijn vader, zijn moeder heeft hem niet goed behandeld. Zijn jeugd kenmerkt zich door een gebrek aan affectie, veiligheid en voedsel. Op zijn zesde werd hij aangemeld bij het RMPI, werd er dagbehandeling gestart, ging hij naar een logeerbedrijf en zo ging het door. Buiten de structuur die hij op school kreeg, was hij niet te hanteren.

De deskundigen van het Pieter Baan Centrum kunnen niet meer vaststellen of er misschien sprake is (geweest) van ADHD, maar wel constateren ze sporen van borderline en een manipulerende inslag. In eerste instantie zag Tim het niet zitten om zich te laten behandelen en wilde hij alleen praktische hulp. Inmiddels ziet hij in dat hij met een behandeling de kans krijg een normaal leven op te bouwen. Hij wil echter geen tbs met dwangverpleging, maar tbs onder voorwaarden. Het is echter de vraag of hij het op kan brengen om zich te houden aan de voorwaarden.

Op 26 november gaat de behandeling van de zaak verder met de strafeis in zowel de zaak tegen Timothy als de zaak tegen Patrick S. De dag erna volgt het pleidooi van de advocaat van Tim.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant