Mentor John Maas: “Heerlijk als ik erin slaag zo’n jong iemand terug te krijgen op het onderwijspad”. Foto: Erno Wientjes.
Mentor John Maas: “Heerlijk als ik erin slaag zo’n jong iemand terug te krijgen op het onderwijspad”. Foto: Erno Wientjes.

Samen tegen schooluitval ook in Zuidwest

Actueel 109 keer gelezen

Spijkenisse - Jonge mensen ondersteunen bij het behalen van hun schooldiploma. Als er iets is dat John Maas veel voldoening geeft, dan is dat het wel. De vrijwilliger bij het project Samen tegen schooluitval heeft al menig jongere teruggeleid naar de schoolbank of de stageplek. Dit schooljaar wordt het succesvolle Rotterdamse project uitgebreid naar Spijkenisse Zuidwest.

4% uitval
Ongeveer vier procent van de jongeren uit Spijkenisse tussen de 16 en 23 jaar verlaat voortijdig en zonder diploma de school. Volgens John Maas kan schooluitval allerlei oorzaken hebben. “Een nare thuissituatie, gezondheidsproblemen, verkeerde schoolkeuze, verslaving, geldzorgen en bij meisjes ongeplande zwangerschappen. Er zijn jongeren die weinig aandacht krijgen van hun ouders. Een meisje zei eens tegen mij: U denkt toch niet dat mijn moeder weet dat ik op school zit?”

Vertrouwen
John Maas is als vrijwilliger verbonden aan het project Samen tegen schooluitval van het platform voor Participatie en Burgerschap in Rotterdam (PBR). Samen met een zeventigtal andere mentoren probeert hij jongeren in de schoolbanken te houden of aan een stageplaats te helpen. “Wij krijgen dikwijls jongeren die helemaal klaar zijn met de professionele hulpverlening. Het opbouwen van een vertrouwensband is dan ook heel belangrijk. Als mentor ben je een soort buddy. Samen met de jongere kijk je waar de knelpunten zitten in zijn of haar leven en wat er moet gebeuren om de belemmeringen met school op te lossen.”

Wijkontwikkelingsplan
Met ingang van het nieuwe schooljaar hoeven scholieren uit Spijkenisse niet langer naar Rotterdam te reizen voor begeleiding. Dankzij een financiële bijdrage uit het Wijkontwikkelingsplan (WOP) kan PBR ook in Spijkenisse begeleiding bieden. Te beginnen in Zuidwest; De Akkers, Vriesland en Vogelenzang Zuid. John Maas, die zelf in Spijkenisse woont, is nog op zoek naar geschikte plekken waar mentor en jongere elkaar kunnen spreken. Ook hoopt hij dat wijkbewoners zich melden als mentor. “We zoeken vrijwilligers die zich kunnen inleven in de wereld van jongeren, die zich betrokken voelen bij jongeren, grenzen kunnen trekken en teleurstellingen kunnen incasseren.”

Betere kansen
Het werk is niet altijd gemakkelijk, vindt de mentor. Maar als het lukt, is de voldoening groot. “Ik vind het heerlijk wanneer ik erin slaag zo’n jong iemand terug te krijgen op het onderwijspad, te helpen met het behalen van een diploma, en later nog eens terug te horen: ‘Meneer Maas, het gaat goed met mij’. Begeleiding kost de maatschappij geld, maar wat we ervoor terugkrijgen is vele malen meer waard: een jongere met een diploma en betere kansen op de arbeidsmarkt.’

Voor meer informatie: www.pbr.nu. Tekst: Daniëlle Timmermans.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant