José Piepenbroek en Maurice van Hengst.
José Piepenbroek en Maurice van Hengst.

Knutselen bij Klimroos en Ridderclub

Actueel 979 keer gelezen

Spijkenisse - Honderden kinderen knutselden en knutselen nog steeds wekelijks bij de Klimroos en Ridderclub in Spijkenisse. Het oorspronkelijke, vanuit de Gereformeerde kerk in Rotterdam ontstane idee bedoeld van kinderen van zes t/m twaalf jaar, werd in 1966 door de stichting Gereformeerd Jeugdwerk in gebouw De Stede ook in Spijkenisse gestart. Maurice van Hengst werd als klein jongetje al lid van de club. Toen hij oud genoeg was assisteerde hij bij de activiteiten en ging op z’n zeventiende zelf groepen leiden.

Midden jaren ’90 telde de groeigemeente Spijkenisse acht clublocaties, waar wekelijks een paar honderd basisschoolkinderen een avondje kwamen knutselen. ‘Gewoon lekker tekenen, figuurzagen, spelletjes doen, enzovoort,’ vertelt Maurice. Dat hij uiteindelijk ‘meester’ in het basisonderwijs werd, was voor niemand een verrassing. ‘Ik wist al heel jong dat ik dat wilde. Het leiding geven aan een knutselgroep was een mooi opstapje voordat ik daadwerkelijk aan de opleiding ging beginnen.’ Sinds 2011 is Maurice ook voorzitter van de club. Momenteel zijn er vier locaties waar wekelijks zo’n 150 kinderen tegen een kleine vergoeding komen knutselen.

De activiteiten vinden allemaal in scholen plaats. In de wijk Schenkel wordt gebruik gemaakt van ruimte in de Hoeksteen, in de Akkers in de Bron, de Marimba in Sterrenkwartier en de Vogelenzang in de wijk Vogelenzang Noord. ‘Na de vakantie starten we op maandagavond ook in het Anker in Maaswijk’, vertelt José Piepenbroek. Zij is sinds 2000 bij de Klimroos en Ridderclub betrokken. ‘M’n dochters gingen toen naar de club en van het één kwam het ander.’ Ook met de andere activiteiten die naast het knutselen georganiseerd worden bemoeit José zich. Zo zijn er jaarlijks de disco-, bingo- en filmavonden, de afsluiting met onder andere een talentenjacht met wisselbokaal, eten en presentatie aan de ouders en het zomerkamp. Het zomerkamp is voor veel kinderen het hoogtepunt van het jaar. ‘Er gaan geen telefoons, computerspelletjes en dergelijke mee en er is geen televisie; een week lang lekker sporten en spelen,’ vertelt Maurice. ‘Jaarlijks gaan zo’n 45 kinderen en 10 á 12 begeleiders mee, die voor een redelijke prijs, busreis en eten inclusief, genieten van een geweldige week!’ Maurice, José en de andere circa 15 clubleiders zijn altijd bezig met het enthousiast maken van en zoeken naar andere vrijwilligers die mee willen helpen en knutselavonden willen leiden.

Over twee jaar bestaat de Klimroos en Ridderclub 50 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden; gedacht wordt aan een reünie van oud clubleiders. Verder moeten meer en nieuwe financiële middelen worden gezocht om de knutselclub te blijven laten draaien en verder uit te bouwen en is het noodzakelijk om steeds een aanwas van vrijwilligers te hebben. Daartoe willen José en Maurice graag een oproep doen. Wie wekelijks een avond beschikbaar is en het leuk vindt om met kinderen te knutselen en andere leuke dingen te doen kan contact opnemen via klimroosenridderclub@live.nl of reageren via facebook. Oud clubleiders kunnen ook alvast reageren als zij zich willen aanmelden voor de reünie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant