Foto: ECT
Foto: ECT

ECT versus Havenbedrijf

Actueel 76 keer gelezen

Rotterdam - Op dit moment vind de rechtszaak plaats die ECT heeft aangespannen tegen het Havenbedrijf Rotterdam. Bij de start van de rechtszaak werden op de drie terminals van ECT de immense kadekranen voor een korte tijd 'opgetopt'. Als gevolg hiervan vonden gedurende ongeveer een kwartier geen laad- en losactiviteiten aan de kades van ECT plaats.

ECT is boos op het Rotterdamse Havenbedrijf. Het overslagbedrijf vindt dat ze bij de verdeling van de grond op de Tweede Maasvlakte is achtergesteld bij andere overslagbedrijven. De procedure loopt al jaren  en beide partijen staan nu tegenover elkaar op de rechtbank. Ruim 100 medewerkers van ECT wilden de zitting bijwonen; ze konden echter niet allemaal naar binnen.

Volgens ECT heeft het aanleggen van MV2 als gevolg dat er lading wordt weggehaald bij MV1 (lees ECT) die naar de nieuwe terminals van APM en RWG gaat. Het overslagbedrijf beschuldigt het Havenbedrijf ervan een bloedbad aan te richten in haar ambitie om het prestigeproject te laten slagen. De overcapaciteit die er ontstaat zal een verlies van honderden banen tot gevolg hebben.

De uitbreiding van de Maasvlakte was volgens het Havenbedrijf nodig omdat rederij Maersk wilde uitbreiden. Was MV2 niet aangelegd, dan was de rederij op zoek gegaan naar een andere haven. In tegenstelling tot ECT voorziet het Havenbedrijf door de opening van de nieuwe terminals een sterkere groei van de overslag. Ondanks de economische crises groeit de overslag op dit moment 5 tot 6% per jaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant