Afbeelding

Tweede rondleiding verdedigingswerken

Actueel 64 keer gelezen

Hellevoetsluis - Op zondag 4 mei 2014 is de tweede rondleiding van dit jaar over de kustbatterij van Hellevoetsluis, georganiseerd door stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. 4 Mei is een bijzondere dag, de dag waarop we stilstaan bij Nederlandse oorlogsslachtoffers die sinds de tweede wereldoorlog zijn gevallen. Uiteraard gaat ook de organisatie van de rondleiding respectvol om met dit feit.

Tijdens deze rondleiding hoort u waarom Hellevoetsluis de grote kustbatterij kreeg, en de functie van de vele stenen en betonnen objecten op de vestingwallen van Hellevoetsluis.Als gevolg van de Vestingwet werd de vesting van Hellevoetsluis in 1879 gemoderniseerd en werd er een grote kustbatterij aangelegd. U neemt natuurlijk even een kijkje in de enige bunker op het front I-II, het deel van de Vesting waar de rondleiding gaat plaats vinden.  Uiteraard krijgt u ook uitleg  over het grote kanon dat in 2013 is gereconstrueerd. Ook daalt u af in de caponnière, een object waar het torpedostation zich bevond met twee kanonkazematten voor de flankverdediging.

Uiteraard bezoekt u ook de kazerne Haerlem waar de kustartilleristen hun onderdak vonden en waar de restauratie ervoor gezorgd heeft dat een aantal bijzondere elementen weer in oude staat zijn hersteld. Daarbij neemt u een kijkje in een van de kelders van de kazerne.

De kosten voor een rondleiding bedragen € 3,00 per persoon. Kinderen tot 12 jaar betalen de helft. Kinderen jonger dan 5 jaar zijn gratis.

De rondleiding start om 13.00 uur. Aanmelden is noodzakelijk, dit in tegenstelling tot andere jaren. U kunt voor deelname een formulier invullen op http://www.fronttaal.info/activiteiten. Na aanmelding ontvangt u meer informatie. Heeft u geen beschikking over internet dan kunt u ook telefonisch reserveren op nummer:  06 31 25 49 09. Aanmelden kan tot uiterlijk 12 uur voor de start van de rondleiding.

Op 1 juni is  de volgende maandelijkse rondleiding van 2014.

Meer informatie is te verkrijgen op de site van de stichting www.fronttaal.info.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant