Afbeelding

Meerderheid voor vuurwerkverbod

Actueel 88 keer gelezen

Twee derde (64%) van de mensen wil dat er een verbod komt op het afsteken van vuurwerk door particulieren. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 20.000 leden van het Opiniepanel. De helft (50%) van de deelnemers wil dat alleen gemeentelijke vuurwerkshows nog worden toegestaan, nog eens 14 procent vindt dat vuurwerk helemaal verboden moet worden in Nederland. Een derde (33%) van de deelnemers vindt dat alles moet blijven hoe het is zodat particulieren gewoon vuurwerk kunnen blijven afsteken met Oud en Nieuw.

Hoge kosten
De voorstanders van een verbod op vuurwerk noemen vooral de hoge kosten die schade en letsel door vuurwerk met zich meebrengen. Ook worden de angst die ontstaat bij dieren en lichamelijk letsel vaak genoemd als reden om vuurwerk te willen verbieden. De tegenstanders vinden een vuurwerkverbod een uiting van betutteling. Ook zeggen ze dat het afsteken van vuurwerk in Nederland een traditie is.

Representatief
Het tv-programma vroeg in Zuid-Holland bijna 4000 inwoners van Zuid-Holland naar hun mening. Ruim een derde van de ondervraagden vindt dat vuurwerk toegestaan moet blijven, 15,5 procent is voor een algeheel verbod. Volgens EenVandaag is het opiniepanel representatief voor de hele bevolking. De deelnemers hebben zichzelf aangemeld voor het panel. Resultaten worden gewogen naar een aantal variabelen: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, woonplaats en stemgedrag. Aan dit onderzoek deden ruim 20.000 panelleden mee.

Verbod afdwingen
Nederlandse oogartsen stappen naar de Europese Unie om een vuurwerkverbod in Nederland af te dwingen. Al jaren pleit de beroepsgroep voor zo'n verbod, maar politiek Den Haag ziet dit niet zitten. De registraties van alle vuurwerkletsels die de oogartsen elk jaar maken worden dit jaar voor het eerst vergeleken met die van Europese landen waar vuurwerk verboden is. Zo hopen ze de beleidsmakers nu wel in beweging te krijgen. Sinds een aantal jaren stijgt het aantal vuurwerkgewonden weer: in 2003 kwamen er 630 mensen op de spoedeisende hulp als gevolg van een ongeluk met vuurwerk. Tijdens oud en nieuw afgelopen jaar waren dit er 810. Het aantal ziekenhuisopnamen verdubbelde in die periode van 9 naar 18.

Veranderen
De mening van Nederlanders over vuurwerk lijkt langzamerhand te veranderen. Vorig jaar kon een algeheel vuurwerkverbod nog niet een op een meerderheid rekenen. De teller van Vuurwerkoverlast.nl, het initiatief van bijna 20 lokale GroenLinksfracties staat, ondanks twee cyberaanvallen, al weer op ruim 20.000. In bijna 20 gemeenten is na vuurwerkoverlast in voorgaande jaren een vuurwerkvrije zone ingesteld. Vooral bij scholen, winkels en ziekenhuizen wordt het afsteken van vuurwerk verboden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant