Bijna 6000 meldingen vuurwerk

Actueel 59 keer gelezen

De website voor vuurwerkoverlast waar Nederland melding kan maken, is sinds zondagmiddag 22 december voor de tweede keer online gegaan en heeft inmiddels bijna 6000 meldingen ontvangen. Toen de website vorig jaar op 4 januari offline ging, stond de teller op ruim 82.000.

Steeds meer mensen storen zich aan de toenemende vuurwerkoverlast rond Oud en Nieuw. De overlast wordt vooral veroorzaakt door harde knallen, te vroeg afgestoken vuurwerk en onveilige situaties op straat. Jaarlijks zorgt vuurwerk voor miljoenen euro's aan schade en honderden gewonden. Vijftien lokale GroenLinks-fracties vinden dat de overheid te weinig doet om vuurwerkoverlast te beperken. Daarom namen ze vorig jaar het initiatief voor het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. Dat initiatief wordt ondersteund door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap.

Met de meldingen op vuurwerkoverlast.nl willen de initiatiefnemers de omvang van het probleem in kaart brengen. De meldingen worden verwerkt in een rapport dat begin 2014 aan de Tweede Kamer en 15 burgemeesters zal worden aangeboden. Vorig jaar werden in het rapport vier concrete aanbevelingen gedaan: het inperken van de verkoopperiode, het inperken van de afsteektijd, meer bevoegdheden voor gemeenten om vuurwerkoverlast tegen te gaan en een stevigere aanpak van de handel in illegaal vuurwerk. ‘We zouden het liefst zien dat de vuurwerktraditie wordt gemoderniseerd. Dat vuurwerk met Oud en Nieuw alleen wordt afgestoken bij professionele vuurwerkshows. In veel landen gebeurt het al op deze manier. Hierdoor heb je wel de voordelen van vuurwerk, maar zijn de nadelen minimaal. In landen waar een verbod op consumentenvuurwerk is ingevoerd, nam het aantal vuurwerkslachtoffers bijvoorbeeld spectaculair af’, aldus Groenlinks.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant