Afbeelding

Spijkenisse minst duurzaam

Actueel 112 keer gelezen

Spijkenisse scoort opnieuw negatief hoog op een onderzoeklijstje: ze is samen met drie andere gemeenten op de eerste plaats geëindigd als minst duurzame gemeente. Dat blijkt uit een onderzoek van Telos, een kenniscentrum voor duurzaamheid van de Universiteit van Tilburg, zo meldt dagblad Trouw vandaag. Telos vergeleek de honderd grootste gemeenten op economisch, ecologisch en sociaal gebied. Dat levert een duurzaamheidsscore op. Daar kwam uit dat Spijkenisse, Sittard-Geleen, Emmen en Schiedam het slechtst scoren. Het meest duurzaam zijn de gemeenten Houten, Middelburg, Katwijk, Hilversum en Hengelo.

Willekeurig
De score hangt af van maar liefst 87 duurzaamheidskenmerken die echter wel door de onderzoekers gekozen zijn. Toch is het resultaat volgens het kenniscentrum niet willekeurig. Het maakte gebruik van beschikbare cijfers, onder meer van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Steeds als er een factor aan bestaande cijfers werd toegevoegd, ontstonden er verschuivingen, maar niet noemenswaardig, aldus het kenniscentrum.

Niet alleen milieu
Duurzaamheid gaat niet alleen over het milieu. Het onderzoeksinstituut gebruikt een definitie van de Verenigde Naties. Bij duurzame ontwikkeling gaan volgens de VN economie, milieu en leefbaarheid hand in hand. Het kenniscentrum heeft daarom allerlei zaken geteld en gemeten. Een kleine greep: de aanwezigheid van scholen, het aantal voortijdige schoolverlaters, de veiligheid, de luchtkwaliteit en het vestigingsklimaat voor bedrijven. Voor elke factor bekijken ze in hoeverre de gemeenten aan een bepaald streefdoel voldoen. Dat streefdoel is afhankelijk van de wettelijke norm of van wat het maximaal haalbare is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant