Afbeelding

10 jaar en TBS geëist in hoger beroep

Actueel 87 keer gelezen

Arnhem - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren in hoger beroep een gevangenisstraf van tien jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 42-jarige vrouw uit Spijkenisse. De vrouw wordt verdacht van de moord op haar twee kinderen op een vakantiepark in Terwolde. De vrouw zou haar twee zoons van 7 en 10 jaar in de nacht van 16 op 17 januari 2012 om het leven hebben gebracht door hen een grote hoeveelheid medicijnen te laten innemen. De vrouw werd zelf zwaar gewond aangetroffen en overgebracht naar het ziekenhuis.

Volgens de advocaat-generaal had de vrouw weloverwogen besloten om uit het leven te stappen en daarbij haar kinderen mee te nemen. ‘Het gebruik maken van de grote hoeveelheid medicijnen, de zoekopdrachten op de computer en de afscheidsbrief leiden tot slechts één conclusie. Verdachte heeft het initiatief genomen en een sturende rol gehad bij het innemen van de dodelijke hoeveelheid medicijnen door de beide jongens’, zei de advocaat-generaal op de zitting. Getuigen verklaren daarnaast dat de vrouw al vaker over zelfdoding had gesproken, waarbij zij haar kinderen niet wilde achterlaten.

Uit het politieonderzoek blijkt dat er sprake was van grote problemen in het gezin. ‘Maar de zaken moeten niet worden omgekeerd. De moord op twee jonge kinderen ‘een wanhoopsdaad' noemen, roept het beeld op van een soort excuus. Dat is de zaak omkeren. De moord op twee jonge, kwetsbare kinderen is strafbaar en dient te worden vergolden door middel van een forse gevangenisstraf’, aldus de advocaat-generaal.

Deskundigen stelden een persoonlijkheidsstoornis vast bij verdachte maar adviseerden aanvankelijk geen tbs maatregel. In hoger beroep is de verdachte nogmaals onderzocht. Hieruit kwam naar voren dat verdachte niet alleen verminderd toerekeningsvatbaar is maar ook dat toekomstig risicovol gedrag niet valt uit te sluiten. Het OM wil daarom dat naast een gevangenisstraf van aanzienlijke duur, ook tbs met dwangverpleging wordt opgelegd. Het opleggen van tbs met voorwaarden, de minder zware variant van de tbs maatregel, is volgens het OM niet aan de orde gelet op de ernst van de feiten. De rechtbank Oost-Nederland veroordeelde de vrouw eerder tot 16 jaar cel, conform de eis van de officier van justitie. De verdachte stelde hoger beroep in. De uitspraak wordt over twee weken verwacht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant