Foto's: Aad v.d. Voorn
Foto's: Aad v.d. Voorn

Nederlandse Paintball League

Actueel 220 keer gelezen

Spijkenisse - Dit weekeinde wordt er in Spijkenisse gestreden om de titel van de Nederlandse Paintball League. In deze competitie zullen een aantal groot teams strijden om podium plaatsen. Vandaag waren er 13 teams (3 mans formatie) en morgen zijn er 14 teams (5 mans formatie). Belangstellenden zijn welkom op het Fitnesspad 1, de thuisbasis van de paintball vereniging PBXS.

Paintball is welbekend in Nederland als spannend bedrijfsuitje of als vrijgezellenfeest. Hierbij wordt
er meestal in een bosachtige omgeving een oorlogssituatie nagebootst waarbij de participanten elkaar met verfballetjes kunnen beschieten. De spelletjes Capture the Flag en Defend the Castle zullen u wellicht bekend voorkomen. Deze variant van paintballen staat beter bekend als Woodsball.

Er is ook een andere, meer serieuze, variant van paintball genaamd Supairball. Hierbij zijn er een
veertigtal luchtkussens van verschillende vormen en maten geplaatst op een veld ter grootte van driekwart voetbalveld. Dit maakt het veld overzichtelijker en dus lastiger om je te verstoppen. Bij Supairball strijden twee teams van drie, vijf of zeven man voor de overwinning door of de tegenstander geheel uit te schakelen of als eerst de “thuisbasis” van de tegenstander aan te raken. 


In de Verenigde Staten is Supairball een populaire sport. Daar wordt het door maar liefst 5 miljoen
spelers beoefend. Er zijn vele lokale toernooien en twee leagues (PSP en NPPL) die op landelijk niveau worden gespeeld. Hierbij strijden +/- 400 teams met elkaar op diverse niveaus voor de overwinning. De spelers daar die op het hoogste niveau spelen zijn full-prof en kunnen van de sport leven. 

In Nederland is deze tak van sport nog relatief onbekend, maar gezien het aantal teams dat er het afgelopen jaar bij zijn gekomen is de sport explosief aan het groeien. Recent is zelfs de Ne-derlandse paintball bond opgericht. Het hoogst haalbare niveau in Europa is het toernooi de Millennium Series. Hierbij strijden de beste teams van Europa tegen elkaar op vier (weekend)evenementen in verschillende steden in Europa.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant