Afbeelding

Aangifte tegen Odfjell

Actueel 88 keer gelezen

Rotterdam - Het omstreden Rotterdamse olieopslagbedrijf Odfjell heeft verzwegen dat er in oktober 2009 een groot lek is geweest.Duizenden liters methanol, een uiterst giftige en brandbare stof, zouden zijn vrijgekomen. De medewerkers zouden onder druk gezet zijn om het incident stil te houden. DCMR heeft vrijdag aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.

De aangifte volgt naar aanleiding van berichtgeving van EenVandaag die in het bezit zijn van een uiterst vertrouwelijk rapport. Ondanks Odfjell’s toezegging om open kaart te spelen naar de autoriteiten toe na het stilleggen in juli vorig jaar, verzweeg Odfjell dit grote incident. Jan van den Heuvel, directeur DCMR, kreeg afgelopen vrijdag via EenVandaag het interne, strikt vertrouwelijke Odfjell-rapport te lezen: “Odfjell had dit bij ons moeten melden en heeft dit nagelaten. De inhoud van het rapport is van dien aard dat op 26 juli j.l. onmiddellijk aangifte is gedaan bij het Openbaar Ministerie.” Hoewel het incident uit oktober 2009 stamt, is het van dusdanige omvang dat de DCMR wil dat het OM de zaak onderzoekt.

Crimineel gedrag
Verantwoordelijk gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland Rick Janssen reageert geschokt na het via EenVandaag lezen van het ‘strikt vertrouwelijke’ Odfjell-rapport over dit incident: “Ik heb het rapport gelezen en het lijkt mij crimineel gedrag. De toezichthouders waren niet op de hoogte en zijn bewust om de tuin geleid. Het bevestigt ook maar weer de conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat Odfjell in die periode winst boven veiligheid stelde. Ik ga er van uit dat het Openbaar Ministerie hier snel actie op gaat ondernemen.”

Stilgelegd
Odfjell werd vorig jaar grotendeels stilgelegd omdat het niet meer aan de veiligheidseisen voldeed. In 10 jaar tijd was de Rotterdamse terminal zeker 64 keer in de fout gegaan. De tanks waren zeker 30 jaar lang niet gecontroleerd. De milieudienst controleert extra bij het gedeelte van Odfjell dat nog wel in gebruik is.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant