Ymro (3e v.l.) tijdens de prijsuitreiking van de Nationale Olympiade.
Ymro (3e v.l.) tijdens de prijsuitreiking van de Nationale Olympiade.

Brons voor Ymro

Actueel 99 keer gelezen

Moskou/Spijkenisse - De jonge chemicus Ymro Hoogendoorn uit 5 vwo van Penta College Scala in Spijkenisse heeft een bronzen medaille gewonnen tijdens de Internationale Chemieolympiade (IChO). Deze wedstrijd voor middelbare scholieren vond tussen 15 en 24 juli plaats in Moskou. Er waren 291 deelnemers, afkomstig uit 77 landen.

De olympiade bestond uit een praktisch en theoretisch onderdeel. In het lab moesten de finalisten onder meer de kwaliteit van zwembadwater bepalen en achterhalen hoe lang polymeermoleculen zijn. In de theorietoets kwam onder meer grafeen als onderdeel van een gasdetector voorbij. De deelnemers kregen ook vragen voorgelegd over een historisch onderzoek naar de fotosynthese en de gevaren voor het milieu en het leven op aarde van clathraten en over de erfelijke eigenschappen van de Archeaebacterie. Ook was er tijdens de IChO veel tijd ingeruimd voor sport, kunst en cultuur. Zo bezochten de leerlingen het Kremlin, een planetarium, het Kwa-Qua Park, Moskou Zoo, het fameuze Moskou Circus en maakten ze een boottocht op de Moskva.

De IChO is een jaarlijkse wereldwijde krachtmeting tussen de meest getalenteerde scheikundeleerlingen. In Nederland worden de vier beste leerlingen gevonden tijdens de Nationale Scheikundeolympiade. In 2014 wordt de 46e IChO gehouden in Hanoi in Vietnam.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant