Peter van den Berg achter de latere winnaar Tom Vermeer
Peter van den Berg achter de latere winnaar Tom Vermeer

Peter van den Berg op podium

Sport 181 keer gelezen

Barendrecht: Peter van den Berg (Cube/Leasewinkel.nl) heeft zijn eerste podiumplaats te pakken door in de 43e Ronde van Barendrecht voor elite/beloften achter winnaar Tom Vermeer (Jo Piels) en ploeggenoot Erik Jan Kooiman uit Ammerstol, maar voor Oostvoornaar Lex Nederlof in de sprint als derde te finishen. ‘Erik Jan was net teruggepakt, waarop Vermeer demarreerde en ik verzuimde te reageren,’ baalde de Zuidlander, rijdend voor de ploeg van Joop Pel.

‘Met twee man in de kopgroep hadden we hier moeten winnen. Het was van mij een catastrofale fout door niet in zijn wiel te gaan zitten.’ De 31-jarige Peter van den Berg verwijt zich de fout, zo kritisch is hij wel, maar mag hij na zeven jaar uit competitie te zijn geweest ook niet een beetje tevreden zijn met zijn heroptreden? ‘Ik maak voor het oog misschien een goede indruk, maar het is, en was ook in Barendrecht weer afzien. Maar ik kom er aan.’ Peter van den Berg behoorde samen met de regiorenners Michael Vingerling uit Hellevoetsluis en de Thaise Oostvoornaar Lex Nederlof tot een kopgroep van 23 man, die door Arian Oosthoek (Cicli Basso Vicenza) uit Hendrik Ido Ambacht al na twintig kilometer werd opgebouwd. Zwijndrechter Sander Oostlander en Westlander Paul Helderman behoorden tot de favorieten, die de slag duidelijk hadden gemist. Nadat Marvin van Spronsen uit Monster zijn avontuur zag stranden, zagen Peter van den Berg en ex-Deltarenner Tom Vermeer (Jo Piels) uit Leusden met nog vijftien kilometer voor de wielen hun kans schoon om uit de toch wel omvangrijke groep prijsjagers te vertrekken. Lex Nederlof, de 47-jarige tank uit de continentale ploeg van CCN, ging in de tegenaanval en kreeg daarbij Erik Jan Kooiman in zijn wiel mee. Terwijl de twee achtervolgers aansloten bij het leidende duo, bemoeide Michael Vingerling zich met de leidersprijs op zak al niet meer met de verdere prijzenverdeling voor in het veld. Toen ’s-Gravenzander Marco Kuijvenhoven in de gaten kreeg dat zijn ploegmaten bij Cube/Leasewinkel niet meer achterhaald konden worden, daar ging hij met succes op voor plaats vijf. De sprint om plaats één werd echter een prooi voor Tom Vermeer, gevolgd door Erik Jan Kooiman, Peter van den Berg en Lex Nederlof. Michael Vingerling (Team 3M) finishte als vijftiende. ‘Het was lastig, er werd heel hard gereden. Het was jammer dat Peter dat foutje maakte. Maar achteraf ben ik met mijn tweede plaats niet ontevreden, want vooraf zou ik voor een podiumplaats hebben getekend. De groep was met 23 man eigenlijk te groot,’ aldus Erik Jan Kooiman.

Vera Koedooder was in Barendrecht bij de vrouwen al snel in de koers vertrokken. De in het Noord-Hollandse Bovenkarspel woonachtige renster van Sengers bleef vooruit en soleerde als een ware tijdrijdster uiteindelijk naar haar achtste seizoenzege. ‘Ik had, gelet op mijn klasseringen en prestatie op het NK (vijfde, DR), gehoopt met de nationale selectie mee te mogen naar de Giro D ‘Italia, maar de bondscoach (Johan Lammerts, DR) had daar een andere mening over,’ aldus de 29-jarige Koedooder, die in 1999 als nieuwelinge al eerder won in Barendrecht. Rabobankrenster Thalita de Jong en Nina Kessler (ex-PRC Delta) uit Velserbroek wonnen de sprint om de plaatsen twee en drie. Melanie Woering (NetApp/Endura Lady Force) uit Rozenburg passeerde de streep als zevende. ‘Ik had gehoopt op een plaats in de nationale ploeg voor de Giro Rosa (Giro D ‘Italia), maar dan had ik op het NK goed moeten presteren. Ik kon die druk niet aan,’ verklaarde de ex-renster van PRC Delta haar afwijzing. ‘Ik ga nu samen met mijn zus Henriette en met de ploeg naar de Ronde van Bretagne (UCI 2.2, DR), een meerdaagse in Frankrijk. Ploeggenote Ines Klok uit Rockanje, die op een goede negende plaats eindigde reist eveneens af naar Frankrijk voor de rittenkoers vanaf donderdag 11 juli tot en met zondag 14 juli. Rebecca Talen (Rabobank/Liv Giant) uit Spijkenisse finishte achter de Zoetermeerse Ashlynn van Baarle (Faren) als elfde.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant