Foto: RWS.
Foto: RWS.

(Her)aanpassing afrit Spijkenisse A15

Verkeer 406 keer gelezen

Spijkenisse - Rijkswaterstaat en de gemeente hebben afgesproken om de vorig jaar november aangepaste afrit 16 naar Spijkenisse opnieuw in te richten. Een evaluatie van de nieuwe afrit laat zien dat de doorstroming en veiligheid niet verbeterd zijn.

Wethouder Christel Mourik: ‘De afgelopen maanden heeft de gemeente herhaaldelijk aandacht gevraagd voor de filevorming op de afrit. RWS gaat er nu alles aan doen om de situatie zo snel mogelijk te verbeteren.’ Districtshoofd Rijkswaterstaat Bianca Janssen: 'Het valt ons ook tegen dat de maatregel niet goed werkt. De klachten van de weggebruikers en onze eigen evaluatie geven aan dat de nieuwe afrit in de praktijk geen verbetering is, niet voor de doorstroming op de A15 en niet voor de afslag naar Spijkenisse.'

In de oude situatie lag er naast de huidige uitvoegstrook nog een tweede strook met onderbroken lijn waardoor verkeer richting Spijkenisse op het laatste moment nog kon uitvoegen. Dit zorgde geregeld voor files op de hoofdrijbaan van de A15 en voor gevaarlijke situaties als vrachtverkeer gehinderd werd door personenverkeer dat op het laatste moment uitvoegde naar Spijkenisse. Vorig jaar heeft De Verkeersonderneming samen met Rijkswaterstaat een lijst opgesteld met korte termijn maatregelen om de doorstroming en veiligheid op de A15 te verbeteren. Een daarvan was de afrit bij Spijkenisse. De huidige oplossing met een uitvoegstrook die direct na de afrit uitmondt in twee rijstroken, kwam als beste uit een verkeerskundig onderzoek. In november 2012 is de afrit aangepast.

De partijen vormen in overleg met de Verkeersonderneming een taskforce die tot half mei aan een nieuw ontwerp van de afrit werkt. Hierna wordt de afrit zo snel mogelijk aangepast. Om de doorstroming naar Spijkenisse nu al te verbeteren, zijn de verkeerslichten aan het eind van de afrit opnieuw ingesteld zodat het verkeer langer groen krijgt. Rijkswaterstaat blijft de afrit monitoren, ook nadat de nieuwe maatregel is ingevoerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant