foto's: Aad van der Voorn.
foto's: Aad van der Voorn.

Negen lintjes in Spijkenisse (FOTO-Update)

Actueel 726 keer gelezen

Spijkenisse - Negen inwoners werden vandaag verrast met een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Salet. Het zijn mevrouw Van Ballegoie, de heer Citroen, de heer Van Grevenbroek, de heer Den Haan, echtpaar Lehmkuhl, mevrouw Rentmeester, mevrouw Stam en de heer Veenstra. Allen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw J.G.C. van Ballegoie–Weeren is sinds 1985 ondersteunend bestuurslid van bewonersgroep Waterland. Zij houdt de administratie bij, handelt de post af, notuleert en werkt vergaderingen uit. Verder helpt zij de bewoners van wijk Waterland bij problemen. Mevrouw Ballegoie denkt actief mee over evenementen van de bewonersgroep, zoals opruimacties van vuurwerk na de jaarwisseling en het betrekken van scholen hierbij, en een opruimactie in park Waterland, De Eendenkooi en park Groenewoud. Mevrouw Ballegoie stuurt hierbij de vrijwilligers aan. Zij was ook de spil van de organisatie die zich bezig hield met de Dag van het Park. Verder was zij jurylid bij Halloween en medeorganisator van Burendag. Mevrouw Ballegoie zet zich ook in voor scholen: zo is zij betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Hammie, een pratende vuilnisbak voor de lagere scholen. Ook organiseerde zij in samenwerking met de scholen een verkeersactie.

De heer E.B. Citroen heeft in 1995, samen met zijn inmiddels overleden vrouw, het beheer van het Esso Historisch Archief op zich genomen. Hij heeft het omvangrijke archief weten te reorganiseren tot een boeiende collectie. Hij heeft meegewerkt aan diverse tentoonstellingen, zoals een project van Madurodam, het Dudok-station ten behoeve van het Autotron en de totstandkoming van het Louwman museum in Den Haag. De heer Citroen heeft op diverse gebieden meegewerkt aan het 50-jarig bestaan van de raffinaderij in Rotterdam. Ook heeft hij de uitleen van materiaal en rondleidingen verzorgd. Hiermee heeft hij gezorgd voor een belangrijke bijdrage aan het behoud en beheer van een stuk industrieel erfgoed van grote cultureel-historische waarde in de regio. Van 1972 tot 1985 was de heer Citroen betrokken bij de Esso Ontspannings Vereniging, met name de toneelvereniging Esso Spots. Hij zorgde voor de decors en nam als acteur diverse rollen voor zijn rekening. Hij werkte in die periode ook altijd mee aan de organisatie van de sinterklaasmiddagen. Vanaf zijn pensionering is de heer Citroen van 1995 tot 2005 lid van de redactiecommissie van het blad van de Vereniging Gepensioneerden Esso Nederland.

De heer J.J. van Grevenbroek was van 1952 tot 1984 lid van voetbalvereniging Excelsior Pernis. Hij was daar zo’n 15 jaar voetballer in het hoogste elftal. Van 1982 tot 1999 was hij scheidsrechter bij de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) in de regio Rotterdam en heeft zich hiermee verdienstelijk gemaakt voor de amateurveldsport. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In de periode 1959 tot 2009 heeft de heer Grevenbroek 100 keer bloed afgestaan bij Sanquin Bloedvoorziening. Van 1965 tot 1977 was hij, naast zijn werk bij N.V. Niehuis en v.d. Berg Scheepsreparatiebedrijf, vrijwilliger bij de bedrijfsbrandweer als bevelvoerder. Van 1980 tot 2001 was hij bevelvoerder bedrijfsbrandweer E.C.T Rotterdam. Sinds 1957 is de heer Grevenbroek lid van de Baptistengemeente Pernis. In deze periode van 55 jaar heeft hij zich op diverse terreinen verdienstelijk gemaakt. Bijna 50 jaar is hij lid geweest van het gemeentekoor ‘De Blijde Tijding’. Het koor trad onder andere regelmatig op in tehuizen. De heer Grevenbroek heeft veel bijgedragen aan het onderhoud en de renovatie van kerkgebouw ‘De Heuvel’ en de kosterswoning in Pernis. 20 jaar lang was hij uitvoerder en begeleider van bouwkundige activiteiten en was lid van de commissie van Beheer, die verantwoordelijk was voor de goede staat van het gebouw, geluidsinstrumenten, geluidsinstallaties en centrale verwarming.

De heer J.H.K. den Haan zet zich sinds 1994 in voor asielzoekers in Spijkenisse. Zo begeleidt hij mensen naar de IND of een advocaat, naar stempelplaatsen en rechtbanken. Zijn diepgewortelde gevoel voor rechtvaardigheid en zorg voor anderen blijkt ook uit het volgende. In Spijkenisse heeft tot 1943 een Joodse familie gewoond, de familie Levie. Deze familie, waaronder twee kinderen, is via Westerbork gedeporteerd en omgekomen. In de voorgevel van het huis waar deze familie gewoond heeft, is een herdenkingssteen aangebracht. Ieder jaar staan leerlingen van scholengemeenschap De Angelus Merula uit Spijkenisse op 4 mei stil bij dit huis. De heer Den Haan was vele jaren rector op deze school. Toen in 2010 het initiatief ontstond om de Duitse kunstenaar Gunther Demnig te vragen Stolpersteine in het trottoir voor de woning aan te brengen, heeft de heer Den Haan zich direct aangesloten bij de kleine werkgroep. De Stolpersteine zijn in juni 2012 gelegd. In 2005 is hij begonnen aan zijn werkzaamheden voor de Breepleinkerk in Rotterdam-Zuid. Dit betreft niet alleen het behoud van het gebouw, maar ook en vooral de aandacht voor de “orgelzolder”, waar een Joods gezin ondergedoken heeft gezeten. De heer Den Haan ziet het als zijn taak dit onderduikverhaal onder de aandacht te brengen. Hij verzorgt er rondleidingen, ook voor schoolklassen van het basis-en middelbaar onderwijs, om over de geschiedenis van de orgelzolder te vertellen.

De heer F. Lehmkuhl zet zich samen met zijn vrouw al 28 jaar belangeloos in om kinderen die hulp nodig hebben, op te vangen. Zij hebben tot nu toe 65 kinderen tijdelijk verzorgd. De heer en mevrouw Lehmkuhl staan erom bekend dat zij zich altijd volledig inzetten voor kinderen. Zij hebben het vermogen om kinderen die een moeilijke start in hun leven hebben gemaakt, doordat ze bijvoorbeeld drugsverslaafd geboren zijn, mishandeld of gehandicapt zijn, hun vertrouwen terug te geven. Het echtpaar heeft veel baby’s opgevangen die vanuit crisissituaties bij hen geplaatst worden, soms voor lange tijd. De laatste jaren zijn de heer en mevrouw Lehmkuhl bij Flexusjeugdplein een zogenaamd noodbedgezin. Zij kunnen dag en nacht gebeld worden om een kind dat direct plek nodig heeft, enkele dagen op te vangen, waarna de hulpverlening een goede vervolgplek kan gaan zoeken. De heer Lehmkuhl is sinds 2010 vrijwilliger bij het Leger des Heils. Hij beheert de website van het korps Spijkenisse en bedient op zondag tijdens de diensten de beamer.

Mevrouw C. Lehmkuhl–van Andel was van 1977 tot 1982 jongsoldaten sergeante bij het Leger des Heils. Zij gaf leiding aan een groep kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar. Van 2000 tot 2009 is mevrouw Lehmkuhl kinderrol sergeante geweest bij het Leger des Heils. Ze onderhield contact met ouders van jonge kinderen bij geboorte, verjaardagen of ziekte. Ook organiseerde zij elk jaar het kerstfeest. Sinds 1997 zit ze in het voorbereidingsteam van het interkerkelijk vrouwenwerk. Dit is een werkgroep die zich onder meer bezig houdt met het organiseren van (koffie)ochtenden, die twee keer per jaar plaats vinden. Ze benadert voor deze ochtenden sprekers en zoekt liederen uit. Sinds 1984 zet mevrouw Lehmkuhl zich samen met haar echtgenoot belangeloos in om kinderen, die hulp nodig hebben, op te vangen. Zij hebben tot nu toe 65 kinderen tijdelijk verzorgd. De heer en mevrouw Lehmkuhl staan erom bekend dat zij zich altijd volledig inzetten voor kinderen. Zij hebben het vermogen om kinderen die een moeilijke start in hun leven hebben gemaakt, doordat ze bijvoorbeeld drugsverslaafd geboren zijn, mishandeld of gehandicapt zijn, hun vertrouwen terug te geven. De heer en mevrouw Lehmkuhl hebben veel baby’s opgevangen die vanuit crisissituaties bij hen geplaatst worden, soms voor lange tijd. De laatste jaren zijn de heer en mevrouw Lehmkuhl bij Flexusjeugdplein een zogenaamd noodbedgezin. Zij kunnen dag en nacht gebeld worden om een kind dat direct plek nodig heeft, enkele dagen op te vangen, waarna de hulpverlening een goede vervolgplek kan gaan zoeken. Sinds 2009 is mevrouw Lehmkuhl vrouwenbondsecretaresse bij het Leger des Heils en geeft leiding aan het vrouwenwerk. Mevrouw Lehmkuhl verzorgt de invulling van de bond. Door haar enthousiasme groeit het aantal leden.

Mevrouw J.E. Rentmeester-van Loenhoud is tussen 1991 en 2000 13 keer als verzorgende mee geweest met een Zonnebloemvakantieweek, een vakantie voor langdurig lichamelijk zieken, gehandicapten en hulpbehoevende ouderen, al dan niet met eigen begeleiding. De Nationale Vereniging De Zonnebloem kan deze vakanties alleen verwezenlijken dank zij de inzet van vele vrijwilligers. Sinds 1997 is mevrouw Rentmeester pastoraal werkster bij de Vereniging Nederlandse Bedevaarten in ’s-Hertogenbosch. Zij heeft al 26 keer een week een bedevaart naar Lourdes begeleid. Sinds 2005 is mevrouw Rentmeester geestelijk verzorger bij hospice ‘de Waterlelie’. Zij levert een belangrijke bijdrage aan de negen opleidingen voor nieuwe vrijwilligers die in het hospice komen werken. Zij verzorgt cursusavonden op het gebied van geestelijke verzorging, levensbeschouwing en stervensbegeleiding. Sinds de opening in februari 2006 biedt mevrouw Rentmeester de bewoners geestelijke zorg. Zij doet dit zeer zorgvuldig en respectvol. Ook leidt zij tweemaal per jaar een gezamenlijke herdenkingsbijeenkomst voor overleden bewoners en heeft de stiltekamer van het hospice ingericht. Mevrouw Rentmeester is geestelijk verzorger in de R.K. Felicitasparochie te Spijkenisse, valt in bij de geestelijke verzorging in het Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse, het Erasmus Medisch Centrum en het Havenziekenhuis in Rotterdam.

Mevrouw A. Stam–Barendrecht is van 1974 tot 1984 zeer betrokken bij de Immanuëlschool. Zij was leesmoeder, lid van de oudercommissie en medewerker documentatiecentrum. Zij heeft het documentatiecentrum opgezet en vormgegeven. Daarnaast was zij hulpouder op schoolreisjes, evenementen en bij afscheidsmusicals. Van 1976 tot 1982 was ze sectiemedewerker en lid van de organisatiecommissie bij de gereformeerde wijkgemeente De Kern. In de periode van 1984 tot 1988 was ze vrijwilliger op de Open School in de alfabetisering van volwassenen. Sinds 1988 is zij beroepsdocent bij Zadkine Educatie. Van 2000 tot 2009 was mevrouw Stam mantelzorger; zij heeft negen jaar voor haar dementerende zus gezorgd. Tussen 2000 en 2008 werd de zorg voor haar zus steeds intensiever, van dagelijks telefonische contacten tot bezoeken van wel drie keer per week voor begeleiding naar artsen en ander zorg en regelwerk. Mevrouw Stam is in 2008 benoemd als bewindvoerder en heeft na het overlijden van haar zus in 2009 als executeur testamentair het testament afgewikkeld. Van 2000 tot 2011 was ze coördinator Actie Kerkbalans namens PKN wijkgemeente De Dorsvloer. Zij hield zich bezig met de jaarlijkse kerkelijke financiële actie. Sinds 2000 is mevrouw Stam ledenadministrateur bij PKN wijkgemeente De Dorsvloer. Zij houdt de complete ledenadministratie van De Dorsvloer bij. Ze onderhoudt wekelijks contacten met het kerkelijk bureau, de wijkpredikanten en de pastoraal werker over wijzigingen in de ledenadministratie. Ook attendeert zij de predikanten en pastoraal werker op benodigde pastorale zorg van wijkleden. Sinds 2003 is mevrouw Stam ook ouderling-kerkrentmeester van PKN wijkgemeente De Dorsvloer. Zij zit maandelijks bij vergaderingen van de kerkrentmeesters en vier keer per jaar bij de wijkkerkenraad. Daarnaast doet zij ook mee aan het jaarlijkse kerkenraadsweekend. Ze heeft maandelijks dienst als ambtsdrager tijdens de zondagse kerkdiensten. Als ouderling-kerkrentmeester zorgt zij ook voor de openstelling van het kerkgebouw bij verhuur en het koffieschenken tijdens uitvaarten of andere bijeenkomsten.

De heer E. Veenstra is tussen 1974 tot 1976 voorzitter van Bowlingvereniging Spijkenisse geweest. In 1974 was hij de initiatiefnemer tot de oprichting van Bowlingvereniging Spijkenisse, hij was de eerste voorzitter van deze vereniging. Door deze functie is hij in 1977 betrokken geweest bij de oprichting van de toenmalige Sportraad. In de periode van 1974 tot 1976 was hij lid van de commissie kadertraining en opleiding van het (toenmalig) Koninklijk Nederlands Gymnastiek Verbond. In 1979 is de heer Veenstra bestuurslid van de VVD Spijkenisse geworden. Deze functie heeft hij met een paar korte onderbrekingen tot 1994 vervuld. Hij heeft in deze periode verschillende functies bekleed, waaronder die van voorzitter. In dezelfde periode is de heer Veenstra ook regionaal bestuurslid geweest van de Ondercentrale Voorne-Putten Rozenburg van de VVD. De heer Veenstra was van 1985 tot 2002 de officiële Sinterklaas in Spijkenisse. Van 1991 tot 2002 was de heer Veenstra bestuurslid van de Ondernemers Federatie Spijkenisse, waarvan 4 jaar secretaris. Deze functie heeft de heer Veenstra neergelegd toen hij in 2006 in de gemeenteraad van Spijkenisse kwam. Van 1992 tot 2002 was de heer Veenstra secretaris van de stichting Spijkenisse Promotion. Hij was ook verantwoordelijk voor de sponsorwerving, sponsorbegeleiding en voor een deel van de financiën. In de periode 1995-1999 en van 2000-2003 was de heer Veenstra lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Hij had de portefeuilles Algemene Zaken en Groen en Recreatie. Hij heeft zich in deze periodes onder andere ingezet voor het verbeteren van de bereikbaarheid van Spijkenisse, de aanleg van de A4-Zuid, de A4-Noord, een tweede Botlektunnel en een Nieuw Blankenburg- of Oranjetunnel. Ook heeft hij zich ingezet voor de aanleg van een vierde rijstrook op de Hartelbrug en het verbeteren van de aansluiting op de A15. De heer Veenstra was van 2003 tot 2008 bestuurslid van de Kiwanis Club Spijkenisse geweest, een club die zich inzet voor het welzijn van kinderen in een moeilijke omgeving of situatie. De heer Veenstra is in de periode 2004 tot 2005 president geweest van de Kiwanis Club Spijkenisse. Hij heeft eraan bijgedragen dat de Kiwanis Club Spijkenisse in 2005 een officiële status en (internationale) erkenning kreeg. Van 2007 tot 2008 was de heer Veenstra voorzitter van stichting Promotie Winkelhart Spijkenisse. Deze stichting vertegenwoordigde de winkeliersverenigingen Winkelhart, Nieuwstraat Boogjes en het Oude Centrum. De stichting was in de nieuwbouwperiode van het centrum (2007 en 2008) verantwoordelijk voor het organiseren van activiteiten in het centrum, met als doel om het winkelend publiek in het centrum te houden. In deze periode is de basis gelegd voor huidige Winkeliersvereniging Winkelhart Spijkenisse. Sinds 2006 is de heer Veenstra voor de VVD lid van de gemeenteraad van Spijkenisse. Sinds 2010 is hij fractievoorzitter van de VVD en maakt deel uit van het seniorenconvent. Sinds 2006 is hij woordvoerder in de raadscommissie ruimtelijk ordening en beheer openbare ruimte, sinds 2010 is hij voorzitter. Van 2008 tot 2010 was de heer Veenstra ook voorzitter van de raadscommissie Algemene Zaken, sinds 2010 is hij woordvoerder in de commissie. Vanwege zijn voorzitterschap van een commissie maakt hij ook deel uit van het presidium.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant