Afbeelding

Witte Kruis Classic

Sport 84 keer gelezen

Den Haag - Jaap de Man heeft in de zestigste editie van de Witte Kruis Classic een zeer goede zevende plaats behaald. De bijna 20-jarige Spijkenisser, die uitkomt voor het LSE team van Croford, bevond zich in het achtervolgende peloton dat in de finale een te vergeefse jacht maakte op de koplopers Robbert de Greef (winnaar, Jo Piels), Dries Hollanders (Metec), Mats Boeve (De Rijke-Shanks) en Geertjan Jonkman (West Frisia).

De Man passeerde de streep in de sprint om de vijfde plaats als zevende achter Dylan Groenewegen (De Rijke-Shanks) en Geert van der Weijst (Jo Piels) als zevende. ‘Ik heb gehoord dat de start met enkele valpartijen nogal chaotisch was verlopen, maar ik heb constant van voren gezeten, dus heb ik er niets van mee gekregen,’ verklaarde Jaap de Man. De Man behoorde halverwege koers nabij Bleiswijk ook tot een kopgroep van twaalf man met daarin kopstukken als Geertjan Jonkman (West-Frisia), Kobus Hereijgers (Parkhotel Valkenburg), Mats Boeve (De Rijke-Shanks), Johan Nystrand MWVG Bike4Air), Hans Dekkers (Dommelstreek-Schijndel), Rick van Breda (Ruiter Dakkapellen), Dennis Smit (Metec), Jasper Ockeloen (Parkhotel Valkenburg), Peter Koning (Metec), Rudy Vriend (Ruiter Dakkapellen) en de latere winnaar Robbert de Greef (Jo Piels). ‘Op het moment dat die grote groep aansloot, vielo het meteen stil, was er nauwelijks meer sprake van enige samenwerking. Dat Dries Hollanders demarreerde was niet zo verrassend, want hij rijdt al weken hard. Ik had het ijskoud, was niet meer in staat om op Hollanders te reageren. In het vervolg van de finale heb ik constant alert van voren gezeten, sprong ik telkens met een demarrage mee. Nee ik ben best tevreden met de zevende plaats, want hier reden geen koekenbakkers mee.’ De overwinning ging naar Robbert de Greef, die met veel pijn en moeite de gevlogen Belg Dries Hollanders nog kon volgen. Mats Boeve uit het team van De Rijke-Shanks en Geertjan Jonkman moesten het antwoord schuldig blijven. Robbert de Greef bleek in de sprint richting Kijkduin uiteindelijk de slimste door Hollanders met twee fietslengtes voor te blijven en volgde daarmee zijn ploeggenoot Bram Nolten op. De moegestreden Boeve en Jonkman ontbeerden de power om nog te strijden voor de laatste podiumplaats. ‘Het was met deze natte kou heel zwaar, had geen kracht meer om op Hollanders te reageren en Geertjan zat er al helemaal doorheen,’ aldus Mats Boeve. Bas Stamsnijder (De Rijke-Shanks) hield het na 120 kilometer voor gezien. ‘Ik heb vier procent vet aan mijn lijf. Ik kan best tegen kou, maar niet tegen waterkou. Dit was niet normaal, waarop ik besloot om in de ploegleidersauto te stappen. Het seizoen is nog lang. De vorm is prima, wil ik zo houden, want in de Ronde van Normandie wil ik goed zijn,’ besloot de reeds gedouchte Bas Stamsnijder.

Uitslag 60e Witte Kruis Classic voor elite/beloften: 1. Robbert de Greef (Jo Piels) 167 kilometer in 3.53.54, 2. Dries Hollanders (Metec) z.t. 3. Mats Boeve (De Rijke-Sanks) op 22 sec, 4. Geertjan Jonkman (West-Frisia) z.t., 5. Dylan Groenewegen (De Rijke-Shanks) z.t., 6. Geert van der Weijst (Jo Piels), 7. Jaap de Man (Croford), 8. Jasper Ockeloen (Parkhotel Valkenburg) z.t, 9. Milan van den Ende (Restore) z.t., 10. Peter Koning (Metec) z.t.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant