Afbeelding

Verpleegkundigen mogelijk ontslagen

Actueel 66 keer gelezen

Spijkenisse - Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis moet fors bezuinigen vanwege tegenvallende inkomsten. Daardoor wordt ‘een fors deel’ van de 1100 medewerkers noodgedwongen ontslagen. Die boodschap kreeg het personeel vorige week dinsdag te horen. In tegenstelling tot recente afspraken met de vakbond NU’91 blijkt de ontslaggolf ook verpleegkundigen te treffen.

18% minder
Als gevolg van de problemen op de afdeling cardiologie komt er minder geld binnen, want er komen minder patiënten. Bovendien mijden patiënten het ziekenhuis. In een reactie spreekt bestuurder Gerrit Jan van Zoelen over in totaal 18% minder patiënten in januari, en dus 18% minder inkomsten op een jaarlijkse omzet van 66 miljoen euro. Hoeveel gedwongen ontslagen er vallen, hangt onder meer af van het vertrouwen van de patiënt in het ziekenhuis. Als die op korte termijn terugkeren, dan biedt dat mogelijkheden.

Ook verpleegkundigen
De ontslaggolf treft alle afdelingen van het ziekenhuis. 'Hier zullen ook verpleegkundigen bij zitten', zegt Nadia Haïfi, persvoorlichter van het ziekenhuis op Nursing.nl. 'Om hoeveel verpleegkundigen het gaat, is nog niet bekend. Dat gaan we nu onderzoeken. En natuurlijk gaan we kijken of we verpleegkundigen kunnen onderbrengen bij ziekenhuizen in de regio.' Vakbond NU'91 is niet op de hoogte van de gedwongen ontslagen onder verpleegkundigen en is absoluut niet te spreken over de gang van zaken. 'Half januari heeft NU'91 overleg gehad met de raad van bestuur van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. Toen is er afgesproken dat er geen ontslagen zullen vallen in het primaire proces. Daarmee bedoelen we dat er 'geen handen aan het bed' gedwongen moeten vertrekken', zegt Karin Weert, persvoorlichter van NU'91. 'We zijn nu een maand verder en NU'91 is niet op de hoogte gesteld van nieuwe ontwikkelingen. We zijn zeer verbaasd te horen dat er nu wel ontslagen zullen vallen onder verpleegkundigen.' Haïfi erkent dat die afspraken met vakbond NU'91 zijn gemaakt, maar noemt de situatie zoals die nu is ontstaan 'onhoudbaar'.

Niet zelfstandig
Het ziekenhuis heeft vastgesteld dat ze niet langer zelfstandig kan doorgaan. Het heeft inmiddels twee stappen gezet naar een andere toekomst. De directie is in gesprek met het Maasstad Ziekenhuis en Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland over een mogelijke overname. Bovendien heeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis gekozen voor de overgang naar een doordeweeks ziekenhuis. In de praktijk betekent dit, dat het ziekenhuis zich vooral richt op patiënten met een spoedig herstel. Operaties voor patiënten met een langere hersteltijd worden aan het begin van de week gepland en de eenvoudigere ingrepen aan het eind van de week. Verder plant het afspraken voor onderzoek en diagnose zoveel mogelijk op één dag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant