Afbeelding

Schaatsijs op komst

Actueel 69 keer gelezen

Er zit schaatsijs aan te komen. Vrieslucht die dit weekend binnenstroomt, houdt het ook volgende week tenminste een aantal dagen vol. Vanaf halverwege volgende week zal naar verwachting van MeteoConsult op steeds meer plaatsen geschaatst kunnen worden.

Nu is het nog zacht, grijs en nat in Nederland. Dat gaat dus veranderen. Dat heeft te maken met een hogedrukgebied dat zich vrijdag boven Scandinavië gaat nestelen en daarna voorlopig niet meer van haar plaats komt. De wind draait naar het oosten tot noordoosten en de temperaturen dalen. Vrijdagnacht gaat het in het noorden van het land al vriezen, vanaf het weekend ook elders. Ook overdag daalt het kwik. In het weekend liggen de maximumtemperaturen rond het vriespunt.

Maandag en dinsdag verscherpt de vorst wat verder met dan in een groot deel van het land ’s nachts matige vorst (onder -5) en ook in de middag vrijwel overal temperaturen onder nul. Ondertussen groeit het ijs langzaam aan, waardoor halverwege volgende week op veel slootjes in Nederland geschaatst kant worden. Op de eerste locaties die er traditioneel snel bij zijn, zoals Ryptsjerkerpolder, zullen zondag op ondergelopen weilanden en sintelbanen wellicht al de eerste ijzers ondergebonden kunnen worden. Voor de grotere wateren is schaatsijs echter voorlopig nog niet aan de orde.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant