Afbeelding

Te veel agressie tegen hulpverleners

Actueel 73 keer gelezen

Minister Opstelten van Veiligheid zegt dat de afgelopen jaarwisseling in alle opzichten beter is verlopen dan afgelopen jaren. Daarbij heeft volgens hem de regen een rol gespeeld. Toch is Opstelten nog niet tevreden, zei hij dinsdagmiddag op een persconferentie.

Hij vindt dat het aantal geweldsincidenten tegen hulpverleners de komende jaren verder omlaag moet. Het aantal incidenten liep volgens de nu beschikbare cijfers terug van 8500 vorig jaar naar 8000 nu. Ook het aantal aanhoudingen nam af: van 1300 naar 1000. Er waren 74 gevallen van agressie tegen hulpverleners. Vorig jaar waren ook dat meer: 110. Bovendien nam de ernst van de incidenten af, zei Opstelten. "Maar ieder incident is er een te veel", aldus de minister. "Dit kan niet."

Snelrecht
Vier officieren van justitie hebben dinsdagochtend vanaf 8 uur de zaken tegen verdachten die tijdens de viering van Oud en Nieuw zijn aangehouden, afgedaan. In totaal werden in de regio Rotterdam 116 mensen aangehouden. In ongeveer 100 zaken werd een beslissing genomen door het OM. In de overige werd door de politie beslist. Die laatste zaken gingen vooral over openbare dronkenschap. Bijna 20 zaken hadden te maken met (illegaal) vuurwerk. In totaal werden 12 minderjarigen aangehouden. De jongste minderjarige verdachte is 15 jaar. 15 mensen worden verdacht van belediging of geweld tegen politiemensen, beveiligers en een verpleegkundige. Van hen moeten enkelen een boete van honderden euro's betalen, anderen zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden. Tot nu toe zijn er twee verdachten op een supersnelrechtzitting op donderdag geplaatst. Dat gaat om een 18-jarige jongeman die beveiligers bij het vuurwerk bij de Erasmusbrug bedreigde met een mes, en een 34-jarige man die onder andere agenten beledigde nadat hij een restaurant was uitgezet. Er worden donderdag zes mensen voorgeleid. In 68 zaken was dinsdag een beslissing genomen, 32 zaken zijn nog in onderzoek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant