Afbeelding

Ontslagen bij basisonderwijs Spijkenisse

Actueel 125 keer gelezen

Spijkenisse - Er dreigt voor 22 leraren ontslag bij de openbare basisscholen in Spijkenisse. Dat zegt Frans Born, secretaris van Prokind, de stichting waar de scholen onder vallen. De 22 leraren hebben een brief ontvangen dat hun baan vanaf het volgende schooljaar zal verdwijnen.

Born: “Het is waardeloos en heel erg.” De secretaris zegt dat de leraren in het risicodragend deel van de formatie zijn geplaatst vanwege dalende leerlingaantallen. “Wij zijn een krimpgemeente met vergrijzing. De achtste groepers die de scholen verlaten zijn groter dan de kleuters die weer binnen komen.” Stichting Prokind kan de leraren daarom niet meer bekostigen. Born verwacht dat de krimp blijft doorzetten en dat er dus ook in de toekomst meer mensen uit moeten.

Minder leerlingen
Toch komt die krimp niet helemaal uit de lucht vallen. “We zien al een aantal jaren dat er minder leerlingen zijn. Maar we hebben dat altijd kunnen oprekken met eigen geld en een vervangingspool.” Ook heeft de stichting al een aantal jaren een vacaturestop en is er gekeken naar het natuurlijk verloop. “Tuurlijk hebben we daar naar gekeken. We merken daarnaast ook dat veel oudere leraren de rit willen uitzitten”, zegt Born. Er zijn minder leraren die overwegen eerder uit te treden, omdat dan hun pensioen in gevaar komt.

Jonge leerkrachten en zij-instromers
De openbare basisscholen hanteren het ontslagbeleid en daardoor moeten de leraren met de minste dienstjaren er als eerste uit. Born: “Dat betekent dat vooral jonge leraren en zij-instromers weg moeten.” De secretaris betreurt dat, want het gaat volgens hem ten koste van de kwaliteit. “Jong elan moet weg, dat frustreert.” Wel hebben ze volgens Born ruim de tijd om iets nieuws te vinden, omdat ze al een jaar van tevoren weten dat hun baan het volgende schooljaar verdwijnt. “Ze zijn daardoor in de gelegenheid om te reageren op andere vacatures en hopelijk ergens anders een baan te vinden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant