Afbeelding

Projecten per direct ijskast in

Actueel 98 keer gelezen

Spijkenisse - De burgemeesters Karssen van Maassluis, Salet van Spijkenisse en Van Heijningen van Hellevoetsluis doen in een brief aan minister Blok een dringend beroep om de waarborgstop van leningen voor woningcorporaties terug te draaien.

De brief is een gevolg van het bericht waarin het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) op 22 november bekend maakte dat het vanaf 2014 niet meer garant staat voor leningen en het daarop volgende besluit van woningcorporatie Maasdelta Groep om in haar drie vestigingsplaatsen Spijkenisse, Hellevoetsluis en Maassluis geplande projecten per direct in de ijskast te zetten. In Spijkenisse gaat het om de deelname aan het nieuwbouwproject Hart van Groenewoud waarvan vorige week de verkoop van de eerste woningen startte. Het project wordt ontwikkeld en gebouwd door aannemer Vorm in opdracht van de gemeente. In Maasluis gaat het om de aanpak van Sluispolder West en in Hellevoetsluis om Molshoek en de Parnassiaflats.

In het hart
"Woningcorporatie Maasdelta is onze corporatie, zij zit in de haarvaten van onze gemeenschap. Het nodeloos stilleggen van deze belangrijke investeerder en beheerder raakt ook ons als gemeente in het hart", aldus burgemeester Karssen namens de drie gemeenten in de brief. De stellingname van het WSW is volgens de burgemeesters opvallend, omdat Maasdelta door prudent beleid nu juist niet in de financiële gevarenzone verkeert. Dat onderschrijft Maasdelta in haar berichtgeving: “Maasdelta Groep is een financieel gezonde corporatie en had de gevolgen van het Regeerakkoord al doorgerekend in de begroting en de planvorming van alle voorgenomen nieuwe projecten. Deze konden ongewijzigd doorgang vinden. Maar door de recente ontwikkelingen bij het WSW is er grote onzekerheid ontstaan of in de toekomst nog leningen kunnen worden afgesloten om de benodigde investeringen te doen. Pas wanneer er duidelijkheid is over de benodigde garanties voor nieuwe leningen (die door het WSW worden verstrekt) en er voldoende financieringsmogelijkheden zijn voor investeringen, pakt Maasdelta deze projecten weer op”.

Onbevredigend
De minister heeft in een brief aan de Kamer geschreven, dat alle doorrekeningen voorbarig zijn. Hij stelt dat eerst de nadere invulling en uitwerking door het kabinet moet worden afgewacht tot in het voorjaar. "Een dergelijk antwoord is zeer onbevredigend", zo is te lezen in de brief van de burgemeesters. Corporaties zijn voor het aantrekken van leningen grotendeels afhankelijk van het WSW. Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) zorgt ervoor dat woningcorporaties tegen gunstige rentetarieven geld kunnen lenen. De WSW verstrekt garanties aan de financiers (banken). De garantie van het WSW geeft de financiers die leningen verstrekken aan woningcorporaties een solide zekerheid. Corporaties kunnen hierdoor tegen zo laag mogelijke kosten, sociale woningbouwprojecten en maatschappelijk vastgoed bouwen. De besparing die de corporaties zo realiseren scheelt de huurder gemiddeld 35 euro per maand. Het Regeerakkoord (Rutte II) zorgt al een tijd voor veel opschudding op de woningmarkt. De daarmee samenhangende heffingen voor woningcorporaties lopen op tot zo’n 2 miljard euro per jaar, wat grote gevolgen heeft voor de financiële positie van corporaties. De Woonbond, belangenvertegenwoordiger van huurders, kondigde afgelopen week aan actie te gaan voeren tegen de kabinetsplannen.

 

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant